Telefonní budky na 100+1 způsob

minulém článku jsme se podívali na historii volání a telefonních budek u nás. Jak to ale vypadá v zahraničí? Dnešní článek nebude zaměřený pouze na jedno téma. Půjde spíše o soubor zajímavostí a fotek.

 

Nejopuštěnější budka na světě

mojave_phoneV roce 2000 byla odstraněna telefonní budka v Mohavské poušti. Stála zde od sedmdesátých let (resp. telefon zde byl již od roku 1948, veřejná budka se z něj stala až později) a měla sloužit místním horníkům. Ti se k ní ale museli trmácet poměrně daleko, protože stála 13 km od nejbližší zpevněné cesty a 24 km od běžné dálnice. Postupem času se s z ní stal fenomén a lidé volali její číslo (které v té době bylo 760-733-9969) jen proto, že byli zvědaví, zda jim někdo hovor zvedne. A naopak – lidé cestovali do pouště jenom proto, aby mohli zvednout telefon náhodného volajícího.

Právě to však bylo důvodem její zkázy. Budka se totiž nachází v národním parku a množství poutníků znamenalo příliš velkou zátěž pro životní prostředí.

 

Kam chodí německé budky zemřít?

dead_phone_boothPokud se z nějakého důvodu ocitnete v lese poblíž německého města Postupim, můžete objevit asi tři tisíce růžových a žlutých telefonních budek. Všechny jsou samozřejmě vyřazené a patří společnosti Deutsche Telekom. „Pohřebiště“ však není nejpřesnější označení – budky jsou totiž na prodej. Připravte si však v přepočtu asi 8 000 Kč. K zájemcům prý patří muzea i soukromé osoby, které z nich vyrobí například malý skleník nebo i sprchový kout.

 

Londýnská červená

london_phoneMlha. Big Ben. A červená telefonní budka. Tyto věci jsou pevně spojené s Londýnem a tedy i s Anglií. Mimochodem, věděli jste, že design budky navrhl Gilles Gilbert Scott v roce 1924? Že budek existovalo a existuje 8 typů a notoricky známý je pouze tento jeden? A že tento typ najdete například i na Gibraltaru, Maltě nebo na Bermudách? Kam se dostala koloniální Anglie, tam s sebou vzala i červené telefonní budky.

 

Když se budky chopí Brazilec

São Paulo je největší brazilské město. Jedná se o místo, kde se střetávají nejrůznější vlivy a kultury v počtu 22 000 000 obyvatel. I proto zde mohou vzniknout projekty, jako ten, kdy bylo osloveno sto umělců, kteří měli za úkol udělat z poničených telefonních budek cokoliv, co se jim zlíbí. Jak akce dopadla? Podívejte se sami.

callparade7 callparade6 call-parade-creative-phone-booths-sao-paulo-2 call-parade-creative-phone-booths-sao-paulo-11

 

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Internet na velkých akcích je jako oblek šitý na míru 
Nahoru