Mobilní technologie v letních měsících. Modernizace 5G sítě od O2 pokračuje i během léta na plné obrátky

Společnost O2 ve spolupráci s firmou CETIN musí v horkém počasí pečlivě monitorovat své sítě a být připravena na rychlé zásahy. Hlavním cílem je zajistit spolehlivý provoz sítě a služeb zákazníkům. Podívejte se na unikátní fotografie, které ukazují, v jakých podmínkách fungují mobilní technologie.

„I přes vysoké letní teploty nadále pokračuje největší modernizace mobilní sítě O2, která přináší vyšší kapacitu a rychlosti datových přenosů,“ říká Jan Hruška, technický ředitel O2. Aktuálně je 5G sítí pokryto již 91 % populace a 63 % územíČeské republiky. „Momentálně vylepšujeme síť zejména v Brně a na Vysočině. Během léta zmodernizujeme zhruba 235 lokalit,“ doplňuje Jan Hruška. 

S pomocí termokamery jsme se vydali zachytit, na jaké teploty jsou technologie mobilních vysílačů připravené, obzvlášť pokud jsou umístěné v půdních prostorách nebo na střechách. Například na technologické skříni tzv. mozku stanice jsme naměřili 59,1 °C. Měření probíhalo na střeše hotelu Occidental v ulici Radlická a dále na střeše bytového domu na Újezdu v Praze 5.

Vlevo celkový pohled na základnovou stanici O2, vpravo „technologický mozek stanice“.

Horko prověřuje mobilní technologie 

Technici mobilních sítí mají ve velkých vedrech náročnou práci. Jednak realizují novou výstavbu a modernizaci sítě, ale také zajišťují, aby stávající infrastruktura a služby fungovaly správně i za extrémních teplotních podmínek. Uvedená opatření a pečlivé plánování jim pomáhají minimalizovat rizika spojená s prací ve velkém vedru a zajišťují, že mobilní sítě fungují spolehlivě.

Vlevo přístupový žebřík, vpravo nezateplený vnitřní plášť střechy budovy.

Na co si musí dávat pozor?   

  1. Práce venku: Technici často pracují venku na vysílačích a dalších zařízeních. Jsou tak přímo vystaveni vysokým teplotám a slunci. Většina technologie v mobilní síti je dnes řešena instalací v outdoorových skříních. Ta je instalována na střeše objektů na přímém slunci nebo v prostoru nezateplené půdy, kde je teplotní rozmezí 30–55 °C. Technici musí dbát na dostatečnou hydrataci, nošení ochranného oděvu a dalších pomůcek. 
     
  1. Ochrana technologie: U všech typů objektů a technologie je teplota monitorována, jak v místnosti, tak na samotné technologii, vše v režimu 24/7. Následné alarmy pak monitoruje Dohledové centrum sítě a případně předává na techniky provozu sítě k řešení. 
     
  1. Práce ve výškách: Opravy a údržba vysílačů často vyžadují práci ve výškách. V horkém počasí se může povrch kovových konstrukcí velmi zahřát. Technici musí používat vhodné ochranné rukavice a další bezpečnostní vybavení. 
     
  1. Chlazení: U většiny prostor (technologických sálů, kontejnerů, zděných objektů atd.), kde je umístěné zařízení, je chlazení řešeno klimatizací, vzduchotechnikou, nebo ventilátorem. Tak zajišťujeme nepřetržitý provoz všech funkcí bez omezení.  
     
  1. Pravidelná kontrola: Pravidelně probíhá kontrola klimatizačních jednotek i průchodnosti vzduchu ve vzduchotechnice, výměna veškerých filtrů, kontrola nastavení teplotních čidel a kontrola umístění technologie z důvodu správného provětrávání prostoru. 

Díky všem těmto opatřením fungují mobilní sítě i ve vysokých teplotách bez zaváhání.  

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Na dovolenou s novým telefonem! Pořiďte si spolehlivého parťáka na cesty navíc s pořádnou slevou
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru