Už 50 let bezdrátového telefonování: Jak šel čas 

Před padesáti lety, v roce 1973, se stalo něco, co zásadně změnilo způsob, jakým komunikujeme. Martin Cooper, vedoucí výzkumu a vývoje společnosti Motorola, uskutečnil první hovor z mobilního telefonu. A tento okamžik je považován za zrod moderního smartphonu a komunikace. Kam se od té doby technologie posunuly a které značky nyní vládnou trhu?  

Přesně 3. dubna roku 1973 uskutečnil Martin Cooper první hovor z bezdrátového telefonu, který ale se současnými smartphony měl alespoň z vizuálního hlediska pramálo společného. Tehdejší telefon vážil více než kilo a měl výdrž baterie dle dobových údajů přibližně půl hodiny, ale byl to bezesporu zásadní krok v oblasti komunikací.  

Tento hovor odstartoval vývoj telefonů. První mobilní telefony byly velké a těžké, většinou používaly analogovou technologii. Nicméně se postupně vyvíjely a staly se stále menšími a sofistikovanějšími. V roce 1991 se ve Finsku spustila první digitální mobilní GSM síť. A tak se rozjela výroba a prodej digitálních mobilní telefonů.    

V průběhu devadesátých let se telefony staly dostupnější a vývoj technologie nabral raketovou rychlost. V roce 1992 byla poslána první SMS zpráva, jak jsme informovali v článku SMS slaví třicet let!.   

S nástupem nového tisíciletí se mobilní telefony staly stále výkonnějšími a všestrannějšími. Společnost Apple představila v roce 2007 první iPhone a tím se začala psát nová kapitola v historii mobilních telefonů. Od té doby se smartphony staly běžným způsobem, jak komunikovat, pracovat, hrát hry a sledovat filmy.  

V posledních letech se však vývoj mobilních telefonů začal zpomalovat, po trendu zmenšování začínají mobilní telefony opět nabírat na velikosti. Stále zdokonalují svůj výkon a zároveň se vynořují i nové technologie, jako jsou vylepšené skládací telefony, a nabízejí nové funkce, jako je rozpoznávání tváře, virtuální asistenti nebo i rozšířená realita. 

Co frčelo u O2 a jaké jsou trendy doby?  

Ačkoliv statistiky O2 nesahají padesát let do minulosti, kdy ještě společnost nebyla na světě, můžeme se podívat symbolicky pět let do historie. Už tehdy O2 nabízelo širokou paletu telefonů a příslušenství, které si zákazníci mohli pořizovat se zajímavými slevami.  

V roce 2018 nejvíce frčely značky telefonů Samsung, Huawei a Xiaomi. Pět let uplynulo a Samsung i Xiaomi se stále drží v sedle, jen pomyslnou „bednu vítězů“ doplnily iPhony. A že „jablečné telefony“ do toho skutečně šláply dokazuje i fakt, že za uplynulých pět let se počet uživatelů smartphonů s operačním systémem iOS v síti O2 téměř zdvojnásobil.   

 „V současné době tyto tři značky smartphonů – Samsung, Xiaomi a Apple tvoří přibližně 80 procent prodeje telefonů, stále v síti O2 převažují zařízení s operačním systémem Android,uvádí Václav Dostál, ředitel prodeje mobilních telefonů a dalších zařízení v O2.

V roce 1991, kdy byla v tehdejším Československu spuštěna první mobilní síť s technologií 1. generace, si asi málo kdo dokázal představit, že v roce 2023 už telefony poběží na 5G síti.  

Společnost O2 spustila 5G síť pro komerční využití v létě roku 2020 a popularita telefonů s možností připojení na tuto nejrychlejší síť stále roste. Za rok 2022 zaznamenalo O2 například výrazný nárůst zakoupených telefonů iPhone s podporou 5G, meziročně se prodej těchto smartphonů navýšil o 150 %. Za rok 2022 překonal podíl prodejů 5G telefonů hranici 80 procent.  

Nejoblíbenější telefony 2018:

  1. Samsung Galaxy J5  
  2. Huawei Y6 Prime  
  3. Huawei P20 Lite  
  4. Xiaomi Redmi Note 5  
  5. Apple iPhone 6s  

Nejoblíbenější telefony za první kvartál roku 2023:

  1. Samsung Galaxy A33 5G  
  2. Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G  
  3. Samsung Galaxy A53 5G  
  4. Xiaomi Redmi Note 11S 5G  
  5. Apple iPhone 13 5G  

Společnost O2 sleduje aktuální trendy a odpovídá na přání zákazníků. Stále vymýšlíme pro naše zákazníky zajímavé slevové akce a nabídky, které by jim udělaly radost. Zároveň reagujeme na zájem o různé značky telefonů, proto jsme se v rámci dubnové kampaně rozhodli dávat slevy na modely oblíbené značky Samsung,“ říká Václav Dostál a dodává: „Určitě potěšíme všechny fanoušky jihokorejské značky, kteří napjatě čekali na nově představené modely Samsung Galaxy A34 5G a Samsung Galaxy A54 5G. Právě u nich v dubnu dostanou naši zákazníci slevu 1 000 korun.“  

Celá nabídka telefonů s možností slevy je od 1. 4. 2023 dostupná na e-shopu o2.cz/telefony-a-zarizeni. Slevový voucher na zákazníky O2 čeká v mobilní aplikaci Moje O2, konkrétně v benefitním programu O2 Radosti. 

Výročí padesáti let od prvního hovoru z mobilního telefonu je připomínkou toho, jak se mobilní telefony staly nedílnou součástí našeho každodenního života. Tyto malé přenosné zařízení umožňují lidem na celém světě komunikovat rychleji a snadněji než kdy předtím. A zdá se, že mobilní telefony s námi zůstanou, nadále se budou vyvíjet a přinášet nové funkce i možnosti.  

O2 cz Autor článku
O2 cz
Související článek Víte, co všechno může umět váš smartphone? Vyznejte se v jeho funkcích
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru