Zahájili jsme dosud nejrozsáhlejší obměnu radiové technologie a modernizaci naší mobilní sítě

Anglické slovíčko swap teď v O2 skloňujeme celkem často. Je spojené s největším technologickým krokem, který nás tento rok a v blízké budoucnosti čeká. Se společností CETIN, jsme totiž v březnu 2021 odstartovali kompletní a zatím největší výměnu naší radiové technologie. Jako dodavatele jsme si vybrali společnost Ericsson.

Historicky nejrozsáhlejší modernizaci své mobilní sítě jsme zahájili na jaře letošního roku ve dvou oblastech, takzvaných clusterech, v Praze 5 – Stodůlkách a Říčanech. V každém z clusterů (zhruba o velikosti okresu) se přitom nachází přibližně 30 základnových stanic. Cílem bylo nejen otestovat síť v různých formách zástavby, ale i umožnit technikům vyzkoušet si instalaci nových antén na různých typech budov.

 

Nejedná se ale jen o obměnu technologie z hlediska životního cyklu. V rámci tohoto projektu přinášíme spoustu nového a řadu vylepšení. Jde mimo jiné o použití všech našich radiových frekvencí. Jedná se o velkou míru flexibility toho, jak tyto frekvence můžeme použít pro moderní sítě 4G a 5G.  A to jak ve vysokokapacitní vrstvě 1800 MHz a 3,7 GHz.

 

Antény, kam se podíváš

Takový swap ale není nic jednoduchého. Na jednom vysílači zabere od prvotní fáze plánování až po konečné vyladění sítě přibližně tři měsíce. Pilotní projekt jsme zahájili už ve dvou výše zmiňovaných pražských lokalitách. V plánu máme obměnit technologii v dalších clusterech v oblasti Prahy, na podzim by měl následovat swap v šesti clusterech na Moravě. Prahu se chystáme dokončit do konce března 2022.

„Mít na střeše či vysílači velké množství antén je dlouhodobě neúnosné a bez náročnějších stavebních úprav ani nelze další zařízení přidávat. Místo samostatných zařízení pro každou frekvenci budeme nově využívat tzv. multibandové antény, které zvládnou obsloužit více frekvenčních pásem najednou,“ vysvětluje Jan Hruška, technický ředitel O2, a dodává: „Pro zajištění vyšší kapacity sítě a zlepšení pokrytí instalujeme antény Massive MiMo, které fungují na frekvenci 3700 MHz.“

Výměna vysílacích zařízení není nic snadného. Předchází mu složité plánování a koordinace mnoha profesí včetně logistiky a řízení skladových zásob. „Na jednom vysílači stráví čtyři technici přibližně čtyři až pět dní,“ uvádí Jan Hruška s tím, že jejich úkolem je navézt na základnovou stanici, která se může nacházet na panelovém domě, ale i komíně nebo věži kostela, veškeré technologie. „Nepotřebné zařízení se odmontuje, část starých se ale ponechá jako záložní pro případ, že by se při výměně něco pokazilo. Pokud se nové komponenty podaří správně zapojit a vše funguje, jak má, záložní zařízení se demontuje a odváží. Teprve nyní začíná proces měření a optimalizace sítě,“ popisuje Hruška.

5G v 60 městech Česka

S touto výměnou souvisí i již výše uvedené postupné zapínání 5G vysílačů. Už do konce června budou nejrychlejší sítě dostupné téměř v 60 tuzemských městech. Pro spuštění jsme vybírali takové lokality, kde se koncentruje větší množství lidí. Kromě Prahy, Brna a dalších krajských měst budou moct 5G využívat i obyvatelé a návštěvníci Děčína, Špindlerova Mlýnu nebo třeba Poděbrad.

Síť si můžete vyzkoušet i na některém z 34 mobilních telefonů, které máme ve své nabídce. Sáhnout můžete třeba po nejlevnějším modelu Xiaomi Note 10 5G za 5 289 Kč. Dostanete k němu navíc bezdrátová sluchátka Xiaomi pouze za jednu korunu. Více se dočtete pod tímto odkazem.

5G telefony stále dostupnější

Pořídit si chytrý telefon, který funguje na 5G síti, už dnes není otázkou desítek tisíc korun. Zařízení jsou cenově čím dál dostupnější a přibývá modelů, které nejrychlejší sítě současnosti podporují. U O2 jich aktuálně máme 34. „Vnímáme, že pro naše zákazníky začíná být i toto kritérium zásadní. 30 % všech prodejů už dnes tvoří právě telefony podporující 5G. Před Vánocemi to přitom bylo každé desáté zařízení,“ vysvětluje Václav Dostál, který má v O2 na starosti prodej mobilních telefonů a dalších zařízení.

 

Jakub Olšanský Autor článku
Jakub Olšanský
Pro Jakuba jsou telekomunikace koníčkem. Zajímá se o novinky, mezi které patří sítě 5G či C-Roads nebo Big Data. Rád si o těchto nových trendech povídá i s odborníky z O2, se kterými připravuje zajímavé rozhovory.
Související článek V Plzni bude jezdit první chytrá tramvaj s 5G
Nahoru