Proč to nejede? 8 tipů, jak zrychlit váš internet

Zdá se vám, že je vaše domácí internetové připojení pomalé. Rozluštit jádro problému nemusí být vůbec složité. Někdy stačí opravdu málo. Společně zkusíme ten oříšek rozlousknout.

 

1. Wi-fi, kam se podíváš

Ať už bydlíte v satelitním městečku nebo na sídlišti, může být problém s nekvalitním připojením ve vaší wi-fi síti. Na jednom místě se střetne hned několik desítek sítí. K zabránění rušení je potřeba, aby pracovaly na jiných kanálech. Ručnímu nastavení se nevyhnete hlavně u starších routerů. Ty novější už mezi nimi sítěmi většinou umí přepínat automaticky.

2. Zlaté pravidlo, které funguje

Wi-fi vám nefunguje nebo vypadává. Babské rady typu, když něco nejde, tak s tím zakvedlej nebo zmáčkni všechny koflíky, praktikovat nebudeme. Co většinou zabírá, je modem vypnout a zapnout, pokud nevíte, jak na to, jednoduše vytáhněte kabel ze zásuvky. Modem následně zapněte a vše by mělo být v pořádku.

3. Kam s ním?

Někdy se stává, že má partnerka při úklidu tendenci modem někam ukrýt. Marně ho hodinu hledáte, až jej najděte „zaparkovaný“ ve skříni. V současné době je to jedno z nejdůležitějších zařízení v domácnosti, takže pod postel ani do šuplíku rozhodně nepatří.

4. A do rohu!

Často máme tendenci modem umisťovat do rohu místnosti. To ale nadělá více škody než užitku. Přijdete tak až o polovinu signálu, který vysíláte někam k sousedovi. Pozor i na stěny, pokud totiž máte například vícepatrový dům a potřebujete mít signál v celém objektu, modem klidně umístěte do prvního patra nad místnost, kde nejčastěji internet využíváte.

5. Modem není „hadr na podlahu“

Už vůbec modem nedávejte na podlahu. Stěny i podlahy totiž Wi-Fi signál blokují. Pokud chcete mít rychlé a stabilní připojení, dejte modem na nějaké vyšší místo, jako je třeba okenní parapet či nějaká skřínka. Kromě toho existuje i řada speciálních držáků.

6. S vaší mikrovlnkou se neskamarádí

Můžete se tomu divit, ale lidé vymyslí cokoliv. Modem tak v některých domácnostech najdete třeba na mikrovlnce či u pračky. Už běžnější je pak umístění u televize, rádia nebo třeba u počítače. Zařízení pro příjem internetu by ale nemělo být ani na jednom z uvedených míst. Chápeme, že naše domácnosti jsou plné různých elektronických hraček, ale i tak se pokuste nějaké vhodné místo najít. Určitě si také změřte rychlost vašeho Wi-Fi připojení. To vám umožní různé mobilní aplikace.

7. Rozhýbejte antény

Některé typy modemů a routerů mají i pohyblivé antény. Ty jsou podstatné hlavně pro příjem Wi-Fi signálu přes další zařízení, jako jsou třeba smartphony. Běžte se tedy podívat na ten svůj. Pokud na něm antény vidíte, jednoduše jednu otočte vertikálně a druhou horizontálně.

8. Zrychlujeme

Základem je kvalitní připojení. Díky bondingu, který jsme spustili na konci loňského listopadu, výstavbě nových DSLAMů a investicím do optických přípojek i technologie WTTx je nyní internet na doma dostupný pro 99 % českých domácností. 72 % z nich přitom dosáhne na tarif s rychlostí 50 Mb/s a vyšší. Dostupnou rychlost si můžete snadno ověřit na webu www.zrychlujeme.cz. Vice informací o internetu od O2 najdete pod tímto odkazem.

 

Související článek Na dvojnásobnou rychlost internetu dosáhne přes milion českých domácností
Nahoru