O2 Security report za rok 2020

O2 Security report za rok 2020

Služba O2 Security, která chrání telefony, počítače i ostatní chytrá zařízení před podvodnými a zavirovanými stránkami, zastavila v roce 2020 přes 16 milionů hrozeb. Z toho 13 milionů mířilo na počítače a 3 miliony na chytrá mobilní zařízení.

Ze všech sledovaných zařízení se 8,5 % počítačů setkalo na internetu s vážnou bezpečnostní hrozbou. U mobilních zařízení to byly 3 % z nich.

Výjimku tvoří měsíce březen, říjen a listopad, kdy byl zaznamenán dramatický nárůst a s bezpečnostní hrozbou se potýkalo o 30 % více zařízení. Je to proto, že kvůli vládním nařízením se mnoho aktivit přesunulo výhradně na internet a kyberzločincům se tak otevřelo daleko větší pole působnosti.

Nejčastější online hrozby
Nejvíce uživatelů O2 Security se potkalo především s těmito typy útoků:

1. Škodlivým program Ramnit

  • Stále se vyvíjející malware. Každá jeho nová verze je mnohem nebezpečnější než ta předchozí. Cílí jak na byznys, tak i na jednotlivce. Útočník rozesílá e-maily, které obsahují infikovanou přílohu nebo odkaz na infikované stránky. Program umožňuje převzít kontrolu nad infikovaným zařízením a může spustit další škodlivý program, např. ransomware. Tím pak může nakazit ostatní zařízení, která jsou připojená do stejné sítě. Zároveň může být program využíván pro sběr přihlašovacích údajů do internetového bankovnictví.

2. Škodlivé aplikace pro těžbu kryptoměn

  • Využívají zranitelná místa v zařízeních, nejčastěji neaktualizovaný operační systém nebo aplikace. Po instalaci výrazně vytěžují výkon zařízení a zpomalují internetové připojení.

3. Software zobrazující rušivou reklamu v prohlížečích nebo na mobilních zařízeních

  • Program je obvykle stažen a nainstalován spolu s bezplatným softwarem z internetu. Měnínastavení v prohlížečích a umožňuje neustálé zobrazování reklamy na všech stránkách v prohlížeči nebo při používání mobilních aplikací.

O2 Security pro firmy  O2 Security pro domácnosti

Jak funguje O2 Security

Služba O2 Security blokuje komunikaci mezi infikovaným zařízením a kyberzločincem, tím znemožní vzdálené ovládání zařízení.

Jak chrání O2 Security

Služba včas odhalí nebezpečí. Pozná podvodný e-shop i falešné internetové bankovnictví. Databázi problémových stránek aktualizujeme každou minutu, takže jste stále v bezpečí. Zatímco na mobilu, počítači nebo tabletu surfujete, O2 Security hlídá nebezpečné webové stránky, adresy nebo url odkazy. Když se dostanete na škodlivou adresu, služba vás varuje a přístup zablokuje.

O2 Security pro mobil chrání před útokem váš telefon. O2 Security k Internetu HD ochrání před útokem všechna zařízení připojená k modemu – počítače, telefony, smart TV i zařízení chytré domácnosti. Na rozdíl od antivirových programů, nezpomaluje služba O2 Security výkon zařízení. Funguje totiž přímo v síti. Seznam zakázaných adres a další možnosti služby O2 Security si jednoduše nastavíte v Moje O2. Navíc od nás můžete dostávat statistiku zachycených útoků.

Vše o produktu O2 Security se dozvíte na tomto videu:

 

Kontaktujte nás a nezávazně se informujte o možnostech, které vám O2 security nabízí

 

Peter Novák, segmentový manažer
Peter pracuje v O2 už čtvrtý rok. Z předešlého působení v nadnárodních společnostech má dlouholeté zkušenosti s prodejem služeb a produktů. V O2 začínal na produktovém oddělení s ICT produkty. Spolupodílel se na vývoji projektu O2 Security, od počáteční ideje až po samotnou realizaci, kterou projektově řídil. Jeho koníčkem jsou počítače a IT technologie. Hlavu si nejlépe vyčistí při trailovém běhu, kterému se aktivně věnuje.
Související článek S O2 Security surfujete na internetu bezpečně
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru