Kdo v basketbalové Eurolize mění dres?

Nejen fanoušci ve Spojených státech amerických, ale i basketbaloví nadšenci v Evropě sledovali se zatajeným dechem, jak se v NBA přes léto vyvíjel trh s volnými hráči. Češi se těšili na to, kam povedou kroky Tomáše Satoranského. Ale vedle toho hltali přesuny velkých hvězd, jako jsou Kevin Durant, Kawhi Leonard, Kyrie Irving, a další. Nuda rozhodně nebyla ani v Evropě. I zde měnily dres některé z největších hvězd. Co nového nás tedy v nadcházející sezóně čeká?

Obrovské změny hlásí úřadující euroligový šampión, bohatý ruský tým CSKA Moskva. Byli jste zvyklí těšit na výkony hvězdného dua De Colo + Rodriguez na perimetru? Budete si zvykat na nová jména. De Colo podepsal s Fenerbahce, Rodriguez odešel do italského Milána. Skórovat už v červeném dresu nebude ani Cory Higgins, který podepsal Barceloně.

Ostatně katalánský tým patřil k těm na hráčském trhu k vůbec nejaktivnějším. Kromě Higginse přišli pod koš Brandon Davies z Žalgirisu, z NBA se do Evropy přesunuli Álex Abrines a tako bývalá hvězda Realu Madrid, Nikola Mirotić. Barcelona tak bude patřit k největším favoritům nového ročníku.

Hodně se měnil také celek Bayernu Mnichov. Tedy tým, který na nadcházející dva euroligové roky získal do soutěže divokou kartu. V minulé sezóně se dlouho pohyboval na pozicích pro play-off, aby ho po nezvládnutém závěru sezóny mohl jen sledovat. Do té další půjde bavorský tým bez opor jako byli Williams, Jovič, Booker, Radoševič nebo Hobbs.

Hodně se řezalo také v Chimki Moskva. K aktuálnímu datu odešlo 7 hráčů (mj. Jenkins, Mickey nebo Markovič), nově jsou u věčného stínu bohatšího CSKA hráči jako Timma (Olympiacos), Jovič a Booker (Bayern), nebo Evans (Darüşşafaka).

Ještě větší zemětřesení postihlo Olympiacos. Tradiční řecký klub v minulé sezóně nezářil, dokonce se nedostal ani do play-off. Jeho dlouhodobé spory s řeckou basketbalovou federací a hlavním rivalem Panathinaikosem skončily sestupem týmu do druhé řecké ligy. „Reds“ se tak stanou prvním týmem historie, který bude hrát Euroligu, a nebude v domácích podmínkách hrát nejvyšší ligovou soutěž. O navrácení kreditu alespoň v Eurolize bude Olympiacos bojovat hned bez 10 hráčů ze soupisky z minulé sezóny (namátkou Timma, Le Day, Mantzaris, Toupas, Strelnieks).

Hodně měnil i zmíněný zelený rival Olympiakosu, Panathinaikos. Střelec Langford vyzkouší už své 15. profesionální angažmá, pryč jsou také rozehrávač Lekavičius nebo power forward Gist. Prorazit ve USA zkusí Thanasis Antetokounmpo, starší bratr MVP minulé sezóny NBA, Giannise Antetokounmpa. Do týmu přišli třeba bývalá obrovská americká univerzitní hvězda Jimmer Fredette nebo rozehrávač Tyrese Rice. Nově se v hlavním městě Řecka budou hlásit také pivot Jacob Wiley či křídlo Wesley Johnson.

Velké, úspěšné (a i proto) stabilizované týmy tolik do svých kádrů (vyjma CSKA, kde bylo třeba řešit touhu svých hvězd po nové zkušenosti) nezasahovaly. Real Madrid přivedl na rozehrávku Laprovittolu a pod koš Mickeyho, který má za sebou dobrou sezónu v Chimki. Pakovala se třeba velká opora dřívějška, a vítěz Euroligy s Realem Madrid z let 2015 a 18, Gustavo Ayón (nově bude hrát v týmu euroligového nováčku, Zenitu Petrohrad).

Fenerbahçe muselo řešit odchody Melliho a Guduriće do NBA. Náhrada je více než dobrá. Na perimetr De Colo, pod koš skvělý atlet, a naposledy hráč Bayernu, Derrick Williams.

Moc změn neproběhlo ani v největším překvapení minulé euroligové sezóny, celku Anadolu Efes. Loňský finalista ze základní rotace ztratil jen duo Brown a Motum, které nahrazuje dvojice Peters (z CSKA) a Geçim (Teksüt Bandırma).

V nové sezóně tak není důvod, aby o nejvyšší pozice znovu nebojovaly stálice posledních let, Real Madrid a Fenerbahçe. Vysoko bude hrát Barcelona, a šanci přiblížit se skvělé minulé sezóně bude mít i Anadolu Efes. Zajímavé bude sledovat CSKA. Změn a dramatických řezů bylo hodně. Ale ruský klub si nemůže dovolit nemít vysoké ambice. Je ale dost možné, že to minimálně zkraje sezóny (která začne 3. října), bude trochu skřípat. S velkým otazníkem budou výkony dalších dvou stálic soutěže, řeckých obrů Panathinaikosu a Olympiakosu. Zejména u druhého jmenovaného týmu (i proto, že se šušká o finančních problémech klubu), může být velký problém obhajovat pozice z dřívějších let.

Aleš Svoboda

Související článek Ženský okruh WTA zůstává až do roku 2022 na O2 TV Tenis, studia Ligy mistrů si nově užijete i s Liborem Boučkem
Nahoru