TQ test na Týdnu vědy a techniky

V rámci probíhajícího Týdne vědy a techniky se můžete v Praze, Brně, Ostravě, ale i v ostatních krajských městech a na desítkách dalších míst zúčastnit až 500 různých vědecko-technologických akcí. Jednou z nich je možnost změřit si svůj technologický kvocient (TQ) a zjistit, jak dokážete využívat nepřeberného množství informací, které digitální svět nabízí. Jak taková akce vypadá?

Návštěvnice právě zjišťuje své TQ

Návštěvnice právě zjišťuje své TQ

Po příchodu do Akademie věd ČR na Národní třídě v Praze vás ve druhém patře u stánku O2 přivítají dvě hostesky a O2 Guru. Návštěvníkům Týdne vědy a techniky tu nabízí možnost zjistit svoje TQ vyplněním online dotazníku na jednom z tabletů. „Největší nával je vždy před přednáškou, to jsou potom v permanenci všechny tři tablety,“ říká hosteska Linda. Dopoledne chodí převážně děti ze základních škol. „Ty 11- až 13leté mívají TQ kolem 90, kolem 15 let obvykle kolem sta bodů,“ doplňuje ji Andrea. Sem tam se také rádi zapojí senioři, ti však potřebují pomoc i s ovládáním tabletu. „Starší lidé často říkají, že to je spíš pro mladší. Děti s tabletem nemají žádný problém, hned vědí co a jak,“ objasňuje Linda.

„Jsou krásně vidět rozdíly v přístupu k řešení některých otázek. Třeba ohledně hledání cesty jdou někteří hned do aplikace, další to zkoušejí přes webový prohlížeč,“ doplňuje svůj postřeh O2 Guru Saša. „Když tu není moc lidí, tak za mou přicházejí pracovníci Akademie věd ČR, abych jim poradil s nastavením telefonu,“ doplňuje ještě. Neváhejte a otestujte si své TQ na právě probíhajícím Týdnu vědy a techniky.

 

 

TQTQ test
TQ test byl navržen ve spolupráci s Českou společností pro kybernetiku a informatiku, pracovní skupinou ECDL-CZ, která je garantem kvality mezinárodního konceptu digitální gramotnosti ECDL v ČR a vychází z mezinárodních Sylabů ECDL platných v roce 2014. Nejnižší hodnota TQ je 60, nejvyšší pak 140. Spolu s výsledkem získá každý na konci testu také stručné slovní hodnocení a seznam profesí, které dané úrovni odpovídají. Test si můžete kdykoliv sami vyplnit na www.tqtest.cz.

 

 

Týden vědy a technikyTýden vědy a techniky
Týden vědy a techniky Akademie věd ČR – největší vědecký festival v České republice – letos zažívá svůj 14. ročník. Zaměřuje se zejména na studenty středních škol, kterým jsou určeny zejména přednášky a exkurze v dopoledních hodinách. Odpolední a podvečerní program a doprovodné akce jsou vhodné pro širokou veřejnost. Letošní ročník nabízí kromě jiného na 220 přednášek, 40 výstav, 70 dnů otevřených dveří a 14 interaktivních expozic, dále pak projekce vědeckých filmů, soutěže a kvízy, workshopy, exkurze nebo vědecké kavárny.

budova Akademie věd ČR na Národní třídě v Praze

budova Akademie věd ČR na Národní třídě v Praze

Motto letošního ročníku zní „Dotkni se vědy“ a tak není divu, že se hlavní centrum festivalu – budova Akademie věd na Národní 3 – proměnilo v science centrum, kde si mohou návštěvníci na jedenácti interaktivních expozicích vyzkoušet vědu na vlastní kůži.

Více informací najdete na www.tydenvedy.cz.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Jak zabavit děti v letadle? Máme pro vás 5 offline aplikací pro ty nejmenší pasažéry
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru