Nejlepší Samsung se scvrkl. Jmenuje se Galaxy S5 mini

Je to už skoro jako s Vánoci, ty také přijdou každý rok. A Samsung každý rok představí zmenšenou verzi svého aktuálního nejlepšího modelu. Zajímá vás, jaký je ten nejnovější?

Předloni to byl Galaxy SIII mini, loni Galaxy S4 mini a letos to je Galaxy S5 mini. Prostě zmenšený nejlepší model Samsungu pro daný rok s trochu ochuzenou výbavou ale o to zajímavější cenou. Mini verze patří mezi nejpopulárnější modely Samsungu a vlastně i mezi nejpopulárnější mobily na trhu.

Se samotným označením mini to je poněkud složitější. Po pravdě, doslovné mini to nikdy nebylo a asi ani nikdy nebude. Sice to vždy byl menší model než originál, ale rozdíl v minulé a předminulé generaci nebyl moc výrazný. Letos to je o poznání lepší, ale věřte, že Samsung toho docílil fintou, protože letošní mini je zase větší než to loňské.

Důvod je prostý. Zvětšil se především samotný Samsung Galaxy S5. Verze mini se zvětšila méně a tak je mezi nimi konečně takový rozdíl, že mini si své jméno zaslouží. Ale samozřejmě, absolutně to úplně maličký mobil není, o takové totiž není moc zájem. Zákazníci chtějí velké displeje a velké displeje potřebují velké mobily. Ten u S5 mini je z dnešního pohledu střední velikosti, má úhlopříčku 4,5 palce.

Vzhled malé S5 zcela odpovídá podobě svého vzoru. Když byste je viděli na obrázku bez měřítka, nepoznáte je. Prostě dvojčata. I mini tak má kovový rámeček okolo boků a na zadní straně na dotyk příjemný plast se vzorkem, který připomíná perforovanou kůži.

Protože je mini levnější oproti velké S5 skoro o třetinu, tak je jasné, že i výbava tomu bude odpovídat. Ale ruku na srdce, ten výkon by měl většině bohatě stačit. S5 mini má čtyřjádrový procesor s taktem 1,7 GHz. Operační paměť je solidních 1,5 GB, uživatelská má hodnotu 16 GB a do telefonu můžete strčit paměťovky.

Telefon umí vše podstatné, důležitým parametrem je podpora LTE, HD super Amoled displej a osmimegový foťák. Velký Samsung S5 má full HD displej a 16 mpix foťák. Oba telefony se chlubí solidní odolností značenou jako IP67. To znamená, že s mobilem můžete třeba do sprchy a nedostane se do něj prach ani jiné drobné částečky.

Mini má i měřič tepu jako velký bráška, má satelitní navigaci, infraport jako dálkový ovladač elektroniky a další funkce velkého modelu. Velikost telefonů má vliv i na kapacitu baterie. Do většího S5 se vejde baterie s kapacitou 2 800 mAh, verze mini má akumulátor s kapacitou 1 900 mAh. Výsledek? Na nabíječku asi budete muset o chlup dřív. Naštěstí i mini má super spořící režim, kdy přepne displej do černobílého režimu a vypne některé funkce telefonu.

Tak co, líbí se vám víc mini nebo dáte přednost „plnotučnému“ Samsungu Galaxy S5?

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru