Dům za sto tisíc korun? Studenti už ho staví

Za kolik se dá v Česku postavit dům? Čtyři studenti fakulty architektury v Praze chtějí dokázat, že na vlastní bydlení nepotřebujete miliony ani hypotéku. Stačí trocha dřiny a hledání vhodného, třeba i vyřazeného materiálu, který by se dal použít. Chtějí se s náklady na stavbu domu vejít do sta tisíc korun. Část prostředků na projekt získali studenti z programu Think Big.

Nejde přitom jen o nějaký akademický projekt. Stavba skutečně roste, a to v maličké vesničce Záluží u Spáleného Poříčí nedaleko Rokycan. V roce 2013 studenti vybetonovali základové patky, na kterých ještě před koncem roku postavili konstrukci dřevostavby a tu vyplnili izolací. Střechu pokrývají běžné tašky získané z bourané stavby. Letos by chtěli stavbu dokončit. Zbývá montáž oken a práce v interiéru. Do podzimu studenti na stavbu vynaložili 65 500 korun, nicméně jim pomohly různé dary a výrazné slevy. I bez nich by se však náklady vyhouply na zhruba 240 tisíc.

Pomáhají dary a slevy
„Původní vize byla, že vše postavíme z demolic. To mě stálo spoustu času na telefonu a mailech v kontaktu s demoličními firmami, ovšem nikdo nám nic většího nedal. Získali jsme takto pouze tašky na střechu, výztuže a nějaké věci od sousedů. Schůdnější cestou se tedy ukázalo kontaktovat přímo firmy – dodavatele, jednatele a výrobce, jestli nemají na skladech zbytky, které by nám mohli darovat. Samozřejmě nám pomohla i podpora médií, díky které jsme řadu věcí získali výrazně levněji,“ vysvětluje náklady Dominik Tomáš Petr, spoluautor projektu Hrana architektury.

Hrana architektury: hrubá stavbaVedle O2 stavbu podpořila řada firem a přátel, kteří darovali nejen materiály – například: Knaufinsulation, Jafholz, Bravosmat, Nesscom, Sotilla, Profischrierer, Guta cz, pila Dubec a další. Všichni podporovatelé jsou vyjmenováni na blogu hranaarchitektury.blogspot.cz.

Jakmile dům dostaví, chtějí jej nadále využívat jako malé nezávislé středisko architektury sloužící studentům i ostatním zájemcům. Pokud zvažujete postavit si vlastní bydlení za zlomek ceny, můžete se snadno inspirovat. Autoři projektu mají v plánu zveřejnit celý stavební postup a podrobný rozpis nákladů.

Na projektu se vedle tří hlavních autorů: Ing. Arch. Jakuba Mareše, Václava Pošmourného a Dominika Tomáše Petra podílí i celá řada dalších lidí, zejména: Štěpán Cibulka, Vlastislav Štrunc, Lukáš Votter a přátelé ze Spáleného Poříčí, manželé Němcovi, Jakub Šedivý, Matěj Polánek, Adam Preisler, Tereza Červená, Martin Pošmourný, Ivan Kašík, Jan Lebl, Alice Zoubková, Irena Vodičková a mnozí další.

Proč zrovna Hrana?
A proč se projekt jmenuje právě Hrana architektury? Na to odpověděl jeden z hlavních realizátorů, Dominik Tomáš Petr: „Jdeme až na hranu možností současného stavebnictví – stavíme svépomocí, materiál hledáme, kde se dá, a nebojíme se otevřeně na našich akcích mluvit o současném stavu stavebnictví u nás. Každý má hranu jinde – někdo by si na stavbu domu objednal firmu a materiál koupil, my to zkoušíme jinak.“

Jak práce pokračují? Sledujte projekt na webu Think Big a na www.facebook.com/hranaarchitektury.

 

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Včely letí do telefonu i na web
Nahoru