Včely letí do telefonu i na web

Znáte nějakého včelaře? V nejbližším okolí jich každý z nás asi moc nenapočítá, protože jich stále ubývá. Zatímco v roce 1970 bylo chovatelů včel téměř sto tisíc, dnes je to zhruba polovina. Většinou však jde o starší ročníky. Je reálné v dnešní době přitáhnout ke včelařině i ty mladší? S využitím technologií se o to pokusí parta realizátorů projektu Lítá to vzduchem, kterou finančně podpořil program Think Big Nadace O2.

tým projektu Lítá to vzduchem

tým projektu Lítá to vzduchem

Mladí včelaři z okolí Hodonína chtějí svým vrstevníkům ukázat, jak může být péče o včely zábavná i jak si poradit s obtížemi, které na chovatele číhají. Včelařství je jedno z nejstarších řemesel na světě a technologie do něj zatím příliš nepronikly. I v takto tradiční oblasti ale mohou moderní metody pomáhat a ulehčit práci. V rámci projektu Lítá to vzduchem jeho členové připravují aplikaci do mobilního telefonu, která se stane rádcem včelaře a upozorní ho, kdy je nejlepší čas na stáčení medu či které rostliny právě kvetou. Videotechnika bude sledovat také jeden vzorový úl. Kamery na webu ukáží, co se v něm právě děje, a čidla budou zaznamenávat řadu základních údajů – kromě teploty například také celkovou hmotnost úlu.

Během května a června už pětičlenný projektový tým udělal na vybraných základních školách interaktivní včelařské workshopy, které děti učí, jak efektivně využívat multimediální technologie. Fotografický workshop pomáhá vytvořit fotobanku včelařsky významných rostlin. Talentovaní filmaři zase moderují včelařské akce a zpracovávají reportáže. Některé prvky výukové robotické stavebnice v rámci projektu najdou využití při realizaci monitorovacího systému ve včelíně. Výuka zaměřená na technologie tak současně pomáhá prohloubit spolupráci s včelařskými spolky z regionu.

„Dnes máme na Hodonínsku už tři kroužky mladých včelařů a věříme, že se nám podaří jejich řady ještě rozšířit,“ říká Jiří Knapil, autor projektu Lítá to vzduchem, a dodává: „Zaujmout dnešní internetovou generaci není vůbec snadné. Proto jsme připravili takový projekt, kterým chceme popularizovat včelařství právě u dětí, které jsou zvyklé trávit svůj volný čas u počítače.“

„Těší nás, že se mladí lidé ke včelaření vrací. Toto řemeslo je učí vnímat a respektovat přírodu a vážit si jejich darů,“ říká Jitka Heřmanová z Nadace O2, která v rámci programu Think Big projekt podpořila. „Program Think Big podpořil za tři roky svého působení už více než 900 projektů a nápady spojené s včelařstvím se objevují téměř v každé vlně nově podaných přihlášek,“ doplňuje Heřmanová.

Bližší informace o projektu naleznete na www.litato.eu a na stránkách projektu Think Big.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Mobilní aplikace z vás dokážou vytáhnout tisíce korun. Vlastně za nic
Nahoru