Recenze: Lumia 625 je dostupný telefon s LTE

Nokia Lumia 625 je jedním z prvních cenově dostupných chytrých telefonů s podporou LTE. Vzhledem ke svému zařazení je to přístroj vhodný pro méně a středně náročné uživatele, který je navíc připraven na fungování v nejmodernějších mobilních sítích.

Lumia 625 určitě nezaujme ty, kdo hledají špičkový chytrý telefon. Pro všechny, kdo však loví v revíru chytrých mobilů s dobrým poměrem výkon/cena je jistě lákavou volbou. Jednou z jeho špičkových funkcí je podpora LTE sítí, jinak telefon zaujme především jednoduchým a rychlým uživatelským prostředím operačního systému Windows Phone.

1200-1-nokia_lumia_625__colour_layersTentokrát jsme o zhodnocení telefonu požádali našeho tiskového mluvčího Hanyho. Sám je totiž příznivcem operačního systému Windows Phone a telefonů s ním vystřídal již několik. „Na Window Phone se mi líbí jeho přímočarost, rychlost a spolehlivost. Nikdy se mi nestane, že bych v systému tápal nebo čekal na to, až telefon zareaguje na mé pokyny. Mám rád minimalistický design uživatelského prostředí, funkčnost dlaždic a nářky na nedostatek aplikací jsou mi cizí. Chytrý telefon je pro mě sice každodenním společníkem, používám však spíše pracovní funkce, než abych na telefonu hrál hry nebo využíval různé aplikace ve volném čase,“ shrnuje svůj vztah k mobilním oknům Hany.

Ústupkem je displej

I proto, že k práci nepotřebuje nejvýkonnější smartphone, by se Hany s testovanou Nokií spokojil, a to i přesto, že jinak používá přeci jenom lepší modely. „V zásadě mi na Lumii 625 trochu nesedí dvě věci, které jsou ovšem u přístroje dané cenové kategorie odpustitelné. Displej je trochu bledý a jeho barevné podání je daleko od ideálu. Telefon se také trochu více upatlává, nejen displej, ale i jeho černé tělo,“ shrnuje Hany asi největší nedostatky.

Jak sám říká, za danou cenu jsou to odpustitelné hříchy i přesto, že v kategorii okolo šesti tisíc korun (Lumia 625 u nás stojí 5 995 korun a s tarifem ji koupíte na splátky bez navýšení) najdeme telefony s lepšími displeji. Ten u námi testované Nokie má rozlišení 800 x 480 pixelů, což je na úhlopříčku 4,7 palce už trochu málo. V základním uživatelském prostředí Windows Phone to však příliš nevadí, nižší rozlišení je znát spíše v některých aplikacích. Co se šmouh na krytu týče, to se týká černé varianty. Optimističtější oranžová, kterou rovněž nabízíme, dovede otisky maskovat mnohem lépe.

Ve výbavě vše potřebné

Rychlé uživatelské prostředí není jedinou kladnou stránkou Lumie 625. Její výbava je pro středně náročného zákazníka v podstatě kompletní. K již několikrát zmiňovanému LTE se tu přidává i solidních 8 GB vnitřní paměti, které lze rozšířit pomocí karet microSD. Microsoft k Lumiím navíc dává 7 GB na úložišti SkyDrive, my vám k tomu k telefonu zakoupenému od nás přidáme ještě dalších 50 GB navíc na dva roky. „Synchronizace fotek a dalšího obsahu do SkyDrive je mou oblíbenou funkcí. Fotky mám dostupné odkudkoli a SkyDrive usnadní i přechod mezi zařízeními,“ komentuje funkci Hany.

700-1-nokia-lumia-625_heroZmínku si zaslouží přítomnost 512 MB operační paměti, což podobně jako u Lumie 520 malinko omezuje nabídku aplikací, týká se to však spíše náročnějších her. Naopak potěší přítomnost funkcí jako je Bluetooth 4.0, nebo FM rádio. „Za velkou výhodu Lumií považuji možnost offline navigace. Mapy Here a s nimi spojené služby jsou užitečným pomocníkem především při cestách do zahraničí,“ vyzdvihuje jednu ze softwarových předností telefonu Hany.

Solidní výdrž, průměrný foťák

Nevýměnná baterie Lumie 625 má kapacitu 2 000 mAh a telefonu v běžném provozu stačí na dva dny vcelku intenzivního používání. Systém Windows Phone tak předvádí úsporné chování, k nižší spotřebě tentokrát přispívá i displej s relativně nízkým rozlišením.

U cenově dostupného chytrého telefonu nemůžeme asi očekávat kdovíjak skvělý fotoaparát, běžné nároky však Lumia 625 uspokojí. Její pětimegapixelový čip s automatickým ostřením a přisvětlovací diodou jsou vcelku klasickou výbavou. „Mobilem fotím docela často, takže určitě oceňuji přítomnost mechanické dvoupolohové spouště, která focení usnadňuje,“ komentuje ovládání fotoaparátu Hany. My dodáme, že uživatelské prostředí je jednodušší a nemá mnoho možností nastavení. Chytřejší fotoaplikace Nokia Camera není pro tento model dostupná.

1200-1-nokia_lumia_625_rangePořízené snímky určitě nepatří ke špičce, na druhou stranu ani neurazí. Foťák dobře zvládá především fotografování bližších předmětů, u těch vzdálenějších bohužel chybí detaily. Se zhoršujícími se světelnými podmínkami také kvalita snímků klesá, diodový blesk však dovede při focení bližších předmětů dobře pomoci.

Mnoho voleb

Testovaná Lumia se pohybuje v cenové kategorii, kde vládne hodně velká konkurence. „Určitě to není telefon, který by zaujal davy na první pohled. Kdo však hledá spolehlivý a dobře funkční přístroj a chce být třeba připraven na  LTE, najde v ní příjemného společníka,“ shrnuje své dojmy z telefonu Hany. A my souhlasíme. Pokud snesete její displej, je Lumia 625 rovnocenným soupeřem pro řadu především androidích telefonů střední třídy.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru