Operátoři – Hackeři 2:0

O2 a T-Mobile společně chrání zákazníky před podvodnými hovory

Na telefonu se Vám zobrazí příchozí hovor od zaměstnance Vaší banky. Je to ale skutečně bankéř? Nebo jde o podvodníka, co se za bankéře pouze vydává a chce vás obrat o peníze? Máme pro Vás dobrou zprávu! Operátoři O2 a T-Mobile spojily síly a přináší novou ochranu proti podvodným mobilním hovorům. Tento ochranný systém funguje zdarma pro všechny zákazníky a umožňuje blokovat podvodná volání mezi oběma sítěmi.

„Bezpečnost a ochrana našich zákazníků a jejich dat jsou pro nás naprostou prioritou. Během letních měsíců jsme proto zavedli ochranu před podvodným mobilním voláním v O2 síti. Nyní nově přinášíme našim zákazníkům ochranu hovorů také vzájemně u příchozích i odchozích volání s T-Mobile sítí,“ říká Radek Šichtanc, ředitel bezpečnosti O2. „Aktuálně jen v naší síti zachytíme více než sto tisíc podvodných volání denně. To potvrzuje, že nasazení tohoto řešení byl krok správným směrem.“ dodává Šichtanc. 

Spoofing je podvodná technika, kdy útočníci falšují své telefonní číslo, aby se vydávali za důvěryhodné instituce, jako jsou banky, finanční poradci nebo jiné služby. „Cílem je získat citlivé údaje nebo například přístupy do internetového bankovnictví a klienta okrást,“ vysvětluje Jakub Ludvík, manažer korporátní bezpečnosti v T-Mobile. Ačkoliv zobrazené číslo na vašem mobilu vypadá důvěryhodně jako místní volání, hovor může přicházet ve skutečnosti ze zahraničí. A to dělá tyto podvody hůře dohledatelné. 

Po spuštění vzájemného systému ověřování hovorů bude i nadále probíhat testování správné funkcionality tohoto složitého technického řešení. Za pár měsíců se k tomuto ochrannému řešení přidá také Vodafone. Díky tomu by měla být česká mobilní čísla zcela ochráněna. 

Jak se chránit? 

  • Nesdílejte citlivé údaje: Nikdy neříkejte přístupová hesla nebo bankovní údaje po telefonu. Operátor O2 ani banky po Vás nikdy nebudou takové citlivé údaje požadovat. 
  • Buďte opatrní: V případě podezřelého nebo obtěžujícího volání nepokračujte v hovoru. Následně jej nahlaste Policii ČR. 
  • Používejte ověřené kontakty: Pokud máte pochybnosti, zavolejte zpět na oficiální telefonní číslo společnosti. Ověříte tak pravost hovoru. 
  • Pravidelně aktualizujte svůj telefon. Téměř polovina telefonů běží na starších verzích operačního systému, které již výrobci nepodporují. Nedostávají tak bezpečnostní aktualizace a představují pro hackery větší prostor pro útoky. Pokud chcete mít jistotu, že váš telefon nemá bezpečnostní slabiny, pravidelně jej aktualizujte. 

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Chcete, aby váš smartphone byl in? Tak si pohlídejte tyto parametry
Nahoru