Hokejová NHL: špičkový výkon na ledě i v zákulisí přenosu

Jak se dělá přenos nejlepší hokejové ligy světa.  

V pátek 7. října odstartovala v Praze nová sezóna nejvyšší hokejové soutěže NHL Global Series. Letos se v téměř zaplněné O2 areně za skvělé atmosféry utkaly týmy Nashville Predators a San Jose Sharks ve dvou utkáních a čtvrtečním přípravném tréninku.

Nad celým technickým zajištěním televizního přenosu ostře sledovaných zápasů bděl tým O2 TV Production v čele s Rostislavem Suslo, šéfem divize. Zeptali jsme se ho na detaily přenosu.

Kdy jste začali s přípravami na NHL utkání?

První schůzky s týmem NHL začaly už před třemi měsíci. Jak se blížil termín zápasů, scházeli jsme se čím dál častěji a dolaďovali podrobnosti. Před akcí jsme také dostali od NHL týmu dvacetistránkový přesný manuál, jaké postupy a detaily musíme dodržet.

V den D je pak vše naplánované na sekundy. Samotné technické zajištění akce začalo už 14 dní před zápasy. Čtyři dny před utkáním začala technická instalace kabeláže a kamer přímo v O2 areně. Poslední den před akcí pak zkoušíme a testujeme, zda vše funguje, jak má. 

Jak je fyzicky náročné připravit veškerou techniku?

Popravdě, je to docela dřina. Veškerá potřebná technika váží 10 tun. Technici rozvedou více než 10 km kabelů a během instalací nachodí běžně 20 000 kroků denně. I příprava a rozmístění kamer je pěkná posilovna. Nejtěžší kamery s boxovaným objektivem totiž váží 70 kg. Takových jsme měli na utkání šest!

Kolik lidí se na přípravách a samotném TV přenosu podílí?

O2 TV Production zajišťovala nejen kompletní televizní přenos obou utkání, ale i komunikaci výrobního štábu se všemi potřebnými složkami. Jde například o grafiky, komentátory, NHL show office, režii O2 areny, osvětlovače, security oddělení apod. Takže opravdu obrovské množství lidí. V tom je práce na NHL přenosu asi nejnáročnější.

Měli jsme k tomu 14 komunikačních panelů, které zajišťovaly komunikaci mezi jednotlivými pracovišti. Díky nim jsme byli všichni nonstop propojení. V samotném přenosovém voze sedí zhruba 17 techniků, další tři jsou přímo z amerického NHL týmu. Celkem bylo na akci více než 50 našich kolegů, za celou televizní operaci pak cca 150 lidí.

Přinesla NHL utkání nějaké technické zajímavosti?

Hokej je na rozdíl od fotbalu nebo jiných sportů velmi rychlý. Utkání jsme proto snímali na 20 kamer a využili 6 komentátorských stanovišť. Dalších 7 kamer se staralo o pozápasové rozhovory a studia. Na zápasy jsme nainstalovali 10 parketových mikrofonů pro zachycení co nejlepšího zvuku z ledu. Pro představu, jeden takový mikrofon stojí až 100 tisíc korun. Na NHL jsme také měli dvě speciální robotické kamery za každou branku. Ty řídí na dálku dva naši operátoři z přenosového vozu.

Související článek Rychlé a efektivní: Nová mobilní BTS v dodávce obnoví signál během hodiny 
Nahoru