Víte, kolik knih se vyrobí z jednoho stromu? Oslavte Den Země s e-knihami  

Když se řekne slovo kniha, každému asi na mysli vyvstane papír. Potištěné stránky svázané dohromady, které skrývají příběhy a dobrodružství. Některé zdroje uvádí, že z jednoho stromu se v vyprodukují jen desítky knih. Na 22. dubna připadá Den Země a 23. dubna Světový den knihy. Pojďme se proto podívat, jak můžeme tyto dvě události spojit dohromady.  

Začněme s malou statistikou a představením nejdůležitějších čísel. Podle portálu Reknihy se z jednoho stromu získá přibližně 60 kilogramů papíru. Pokud má jedna kniha čtyři sta stránek, vychází z tohoto předpokladu, že z jednoho stromu může vzniknout méně než sto knih.  

Svaz českých knihkupců a nakladatelů odhadl, že Češi v roce 2020 utratili přibližně 7,5 miliard korun včetně DPH právě za tištěné knihy. Pokud budeme brát, že v průměru jedna kniha stojí přibližně tři sta korun, tak velice přibližně můžeme říct, že za jeden rok se v Česku prodalo 25 milionů výtisků knih.  

Z tohoto propočtu tak orientačně můžeme usoudit, že za jeden rok se kvůli knihám pro české čtenáře zpracuje více jak 250 tisíc stromů. Na 22. dubna připadá Den Země, zkusme se proto v tento den zamyslet nad tím, jak i my sami můžeme přírodě pomoci. Někdy stačí i málo – třeba vyměnit tištěnou knihu za e-knihu.  

To nejlepší ze světa knih – Magnesia Litera 

Průměrná prodejní cena e-knihy se roku 2020 pohybovala u beletrie okolo 63 % ceny tištěné knihy na e-shopech,“ uvádí Zpráva o českém knižním trhu. Takže pokud se rozhodneme pro e-knihu nejenže ušetříme papír a přírodu, ale i naši peněženku.  

Možná není náhodou, že po Dnu Země následuje Světový den knihy a autorských práv. Spojme tyto dvě události dohromady a oslavme je oceňovanými příběhy v elektronické podobě. Na začátku dubna se netrpěliví čtenáři dozvěděli jména vítězů českého literárního ocenění Magnesia Litera. Některé vítěze z různých kategorií naleznete i v O2 Knihovně

Využijte O2 Knihovnu, která nabízí nepřeberné množství e-knih, audioknih i e-magazínů. Ušetříte tím stromy, a navíc můžete mít své nejoblíbenější spisovatele vždy u sebe – v aplikaci O2 Knihovna.  

Tereza Kabešová Autor článku
Tereza Kabešová
Je jedním z O2 Ambasadorů. Radí zaměstnancům i zákazníkům s nastavením služeb. Patří mezi O2 Guru specialisty přes telefony, technologie O2, modemy, set top boxy, O2 Smart Box. V poslední době si velmi užívá i natáčení O2 Guru videí. Ve společnosti už pracuje přes pět let.
Související článek Dlouho očekávaný román je tu. Oceňovaná spisovatelka vydává přelomovou knihu 
Nahoru