Jak zažít doslova fantastickou dovolenou

Chcete potkat jednorožce, Harryho Pottera, potřást si rukou se Darth Vaderem nebo prostě strávit doslova fantastickou dovolenou plnou nevšedních zážitků? Vyrazte první týden v červenci do Chotěboře na Festival Fantazie. Jak festival vznikl, co všechno na něm můžete zažít a na co se připravit, jsme se zeptali jeho zakladatele a hlavního organizátora, pana Václava Pravdy.  

Festival fantazie se koná 26. rokem. Vzpomenete si ještě na první ročník? V čem se od těch dalších lišil?  

Byl určitě mnohem menší. Na začátku bylo spontánní setkání pár fanoušků sci-fi a fantasy. Jak se postupně přidávali další a další, program se rozrůstal o zajímavá témata. Inspirovaly nás festivaly (cony) pořádané jinde v Evropě. Jde o festival pořádaný fanoušky pro fanoušky. Někteří dnešní přednášející se k nám původně připojili jako fanoušci, ale stává se i opak. Lidi se tu setkávají, navazují nová přátelství.  

Co všechno takový festival nabízí?  

Ve své aktuální podobě má určitě „pro každého něco“. Ať už jde o fanoušky sci-fi, fantasy a hororu ve hrách, filmech a seriálech nebo anime a comicsu. Ale zdaleka to není jen o převlékání se do kostýmů daných postav nebo o deskovkách či jiných hrách. Můžete si tu vyposlechnout zajímavou přednášku, vidět film, zúčastnit se workshopu.  Nabízíme besedy, fotografování a autogramiády zahraničních a domácích herců, comicsových autorů, spisovatelů a dalších umělců a známých osobností. Je toho určitě hodně, z čeho se dá vybírat.  

Najdeme někde program?  

Přímo na našich stránkách, včetně rozmístění jednotlivých sálů a dalších tipů. Letos například chystáme výstavu plakátů 25 let FF, v letním kině se budou promítat filmy uplynulého roku, připravujeme zábavné večery, zájemci o fanouškovské předměty se můžou „zásobit“ u prodejců oblíbených kousků.  

Můžete si zahrát deskovky nebo naopak videohry, nakouknout do virtuální reality, součástí programu jsou hosté z Čech i zahraničí.  

Pro koho je festival vhodný? Najdu si tam „to svoje“, i když o hrách nic nevím?  

Určitě ano, aspoň potkáte nové lidi. Kromě rodin s hodně malými dětmi jsme vhodní v podstatě pro každého, kdo chce zažít a dozvědět se něco nového. Můžete přijet ve skupině stejně naladěných přátel, stejně jako sami.  

Na základě zkušenosti jsme například zařadili i možnost tanečních lekcí, které měly úspěch u partnerek spousty fanoušků. Spokojení tak byli nakonec všichni. Ale je toho mnohem víc.  

Pokud chcete vidět na jednom místě japonské anime, Harryho Pottera, postavy ze Hry o trůny nebo Star Treku, u nás jste na správné adrese.  

Když už jsme u těch postav a kostýmů – nabídka je to opravdu pestrá. Vybaví se vám některá z postav, která byla natolik výrazná, že byste si ji speciálně zapamatoval? 

Musím se přiznat, že ne. Výrazných a originálních je hodně. U některých kostýmů navíc jen znalec konkrétního seriálu pozná, že jde o „kostým“, a ne běžné oblečení, nevyčnívá zdaleka tolik jako třeba právě ten Darth Vader.   

Festival probíhá celkem deset dní. To je docela dlouhá doba. Je možné přijet třeba jen na jeho část?  

Určitě. Je na každém, jestli se k nám připojí jen na některé akce, nebo si festival zažije celý. Vstupenku je možné koupit na jeden den, víc dní i na celou dobu. A je jen na vás, co všechno si během času stráveného na festivalu dopřejete. Ale pokud chcete zažít doslova fantastickou dovolenou, zkuste jednou místo Chorvatska Chotěboř.  

A proč zrovna Chotěboř?  

Na začátku to tak nějak logicky vyplynulo, protože z Chotěboře pocházím, takže se první roky setkání organizovala tady. A dál už se z toho stala tradice a Festival Fantazie dnes už k Chotěboři patří.  

Aby nedošlo k omylu – strávit několik dní na festivalu rozhodně neznamená se zavřít v jedné místnosti. Máme i venkovní program. Kromě zmíněného tance je tu třeba i možnost bojových umění. A pokud si potřebujete vydechnout, okolí je příjemné pro procházky.  

Kdybyste měl mít jedno jediné přání, co byste si pro festival přál?  

Víc prostoru. Hotel Fantazie určitě není nafukovací, navíc má svoje limity i jinak. Doufali jsme, že dokážeme zajistit už letos ještě další prostory, což zatím nevyšlo. Letos máme pět sálů, každý rok tudy projdou tisíce lidí.  

Je něco, co se za ty roky změnilo?  

Určitě někteří lidé, spojení s festivalem, i když „základna“ zůstává. Lidi jsou samozřejmě o něco náročnější, jak na program, tak i na ubytování. To nás ale zároveň posouvá dál, fakticky určitě. Jenom ten větší prostor by se hodil.  

Jak spolu souvisí fantazie a technologie? A jak vám konkrétně technologie pomohly?  

Tak k té druhé otázce – potřebujeme spolehlivou síť, v takovém množství a záběru už snad ani není reálné organizovat podobnou akci „po staru“ (off-line). Objednávky vstupenek, propagace, kontakt s fanoušky, všechny možné aktivity se dějí on-line, po internetu. Asi všichni jsme si v posledním roce vyzkoušeli, že spousta věcí jde i „na dálku“ včetně přednášek, her nebo turnajů. I když naživo je to samozřejmě lepší.  

A co se fantazie týká – spoustu věcí, které kdysi existovaly jen ve fantazii a představách autorů sci-fi, dneska normálně používáme. Takže to propojení je poměrně silné, a hlavně v podstatě bez hranic. Vývoj jde pořád dál.  

Co byste vzkázali těm, kdo se k vám chystají poprvé?  

Přijeďte! Těšíme se na vás! 

Více informací o nabídkách pro podnikatele najdete zde.


Alex Juranková, specialista komunikace
Od business divize a kontroly textů pro mobilní Back Office k lidské a srozumitelné komunikaci v rámci týmu o2.cz. Tak by se dala shrnout dekáda jejího působení v O2. Vystudovaná knihovnice, která svou vášeň pro češtinu a psaní kombinuje s možností ukázat zákazníkům O2, že i velká firma může komunikovat jednoduše a přátelsky. Její pisatelskou stopu najdete v řadě mailingů, textací i článků napříč on-line i off-line O2 světem. A svoje zkušenosti předává na školeních i dalším kolegům.
Související článek Co dělá zmrzlina v zimě? Nechte se překvapit!
Nahoru