MDŽ ve znamení silných ženských postav z pera spisovatelek, darujte inspirativní příběhy 

Říká se, že důvod k oslavám se vždycky najde. Proč tedy nevyužít i Mezinárodní den žen, který připadá právě na 8. března! V tento den dostává něžné pohlaví květiny i drobné dárečky. Čím překvapit svou drahou polovičku, dceru, kamarádku nebo maminku letos? A kdy vlastně MDŽ vznikl? 

Původ Mezinárodního dne žen sahá víc jak století zpátky. Tento svátek se v řadě zemí po celém světě slaví jako připomínka demonstrace dělnic v New Yorku proti náročným pracovním i životním podmínkám. Právě 8. března 1908 totiž vyšlo do ulic demonstrovat několik tisíc švadlen, které požadovaly zkrácení pracovní doby, zvýšení mezd, volební právo i hospodářská práva pro ženy.  

Na tento popud se tak začalo ve Spojených státech amerických slavit každou poslední neděli v únoru „Národní den žen“. V průběhu let se svátek oslavující ženy a jejich boj za rovnoprávnost, spravedlnost mír i rozvoj dostal do Evropy a dalších zemí světa. Svátek byl oficiálně uznán roku 1975 Organizací spojených národů.  

Ne karafiát, raději knihu 

Lámete si i letos hlavu, čím obdarovat inspirativní ženu ve svém okolí? Trn z paty by vám mohla vytrhnout O2 Knihovna, která nabízí nepřeberné množství e-knih a audioknih. Přinášíme vám proto pár tipů na příběhy, ve kterých vystupují silné ženské postavy.

Tři spisovatelky, tři příběhy a tři inspirace.  

Geniální přítelkyně 

Román, který uchvátil čtenáře téměř z celého světa, se odehrává v Itálii v padesátých letech minulého století. Právě tam začíná příběh dvou kamarádek, jejichž osobnosti jsou tak rozlišné, ale přesto jsou jejich osudy navzájem propletené. Elena, která je zároveň vypravěčkou, vzpomíná na svou geniální přítelkyni Lily. I přes rozdíly, vzájemnou závist a špatnou čtvrť, která je jejich domovem, společně čelí svazujícím konvencím, pokrytectví a násilí. Geniální přítelkyni si buď můžete poslechnout v podání Zuzany Slavíkové v audio verzi nebo v O2 Knihovně pořídit e-knihu

Malé ženy 

Čtyři sestry, čtyři povahy a hned několik snů, ambicí i nástrah. Slavný americký román vypráví příběh Meg, Jo, Beth a Amy, které pochází z chudé ale šťastné rodiny žijící v americkém městečku. Poklidný příběh o rodinných poutech, přátelství i lásce pohladí po duši a ukáže, že pravé bohatství nespočívá v penězích, majetku nebo krásných věcech. V O2 Knihovně najdete jak e-knihu, tak i mluvenou audioknihu.  

Žítkovské bohyně  

Moudré ženy s dovednostmi předávanými z generace na generaci, nebo podvodnice a čarodějnice? V kopcích Bílých Karpat žily bohyně, ženy obdařené výjimečnými schopnostmi. Uměly poradit při nesnázích, léčit, pomáhaly se strastmi a údajně i viděly budoucnost. Příběh vypráví o poslední z rodu žítkovských bohyň, která se však tajuplnému umění neučila. Dora Idesová studuje a k tématu bohyň přistupuje racionálně. V rámci vědecké studie se pustila do rozplétání tajemné tradice, které je chtě nechtě její součástí. Příběh bohyň si můžete přečíst v e-knize Žítkovské bohyně nebo si ho pustit jako audioknihu

Dejte své mamince, babičce, dceři nebo kamarádce dárek, který vydrží. Nebo udělejte radost sami sobě. Mezinárodní den žen přímo vybízí k příběhům se zajímavými a silnými ženskými postavami, které navíc pochází z pera úspěšných spisovatelek.  

O2 Knihovna je plná příběhů, stačí si jen vybrat. Své audioknihy i e-knihy můžete mít vždy u sebe díky aplikaci O2 Knihovna, kterou najdete i v Google Play, App Store či v AppGallery.   

Tereza Kabešová Autor článku
Tereza Kabešová
Je jedním z O2 Ambasadorů. Radí zaměstnancům i zákazníkům s nastavením služeb. Patří mezi O2 Guru specialisty přes telefony, technologie O2, modemy, set top boxy, O2 Smart Box. V poslední době si velmi užívá i natáčení O2 Guru videí. Ve společnosti už pracuje přes pět let.
Související článek Letní čtení s O2 Knihovnou: Oblíbenost e-knih během pěti let vzrostla o 244 %, vyberte si tu svoji
Nahoru