Nový fenomén workation: Kdy bude fungovat?

Workation jako nový fenomén: V čem se liší od práce z dovolené. A jak na to, aby vše fungovalo?

Zvládnout schůzku od bazénu. Otevřít si pracovní počítač večer na baru a odbavit pracovní maily. Zkrátka pracovat na dálku i z dovolené? Předchozí měsíce ukázaly, že pracovat v „remote režimu“ jde. Odborníci nicméně varovně zdvihají prst: Dovolená by měla být o odpočinku a maximálním odpojení od pracovních povinností. Jen pak má efekt. Jak tedy přistoupit k tomu, když vaši zaměstnanci právě tuhle kombinaci chtějí zkusit? Navrhněte „workation“. A postarejte se o to, aby technologie byly oporou, nikoli nejslabším článkem.

Podle českého zákoníku práce má každý zaměstnanec právo na 14denní dovolenou v kuse. A v některých českých firmách dokonce 2 týdny dovolené zaměstnancům poměrně striktně jednou do roka nařizují. Včetně toho, že jim na celé 2 týdny zamezí v přístupu do e-mailové schránky.

Ptáte se proč? Uvolnění od pracovního stresu a vypětí totiž podle odborníků přichází až zhruba po týdnu volna. A až během druhého týdne dovolené hlava skutečně vypne, respektive „přepne“ do odpočinkového módu. Čím víc zaměstnanec ztratí během dovolené kontakt s prací, tím lépe. Vrátí se odpočatý, motivovaný a spokojený. Pojmy dovolená a práce by se ideálně měly vylučovat.

Workation jako nový fenomén doby

Stále populárnější jsou ale takzvané „workation“, chcete-li „workoliday“ nebo „woliday“. Kombinace práce v klasickém rozsahu, jako by zaměstnanec seděl v kanceláři, ale z dovolenkové destinace. Dotyčný si tedy čas na dovolenou nevybírá, „jen“ práci odvádí z jiného místa. Volna a poznávání nových míst si užívá v běžných časech – ráno před prací, odpoledne po skončení povinností a o víkendu.

Na woliday vyrážejí jednotlivci, kteří takto poznávají třeba evropská velkoměsta, nebo si užívají pláží a tepla v exotických asijských destinacích. Stále populárnější je ale i varianta, kdy si zaměstnanec standardní dovolenou s celou rodinou prodlouží třeba o další týden nebo 14 dní – a zatímco partner/partnerka a děti dál dovolenkují, on/ona pracuje. Workoliday využívají i ti, kteří mají přátele nebo rodinu v zahraničí: Obě strany ctí všechny pracovní povinnosti a po práci a o víkendech jsou spolu.

Aby tenhle styl práce fungoval a dělal radost, měli by všichni zúčastnění dodržovat základní pravidla a vzájemně si důvěřovat. Pokud vás zaměstnanec o workoliday zažádá, nastavte si s ním ještě před odjezdem, jak jeho woliday budou vypadat. Základ může vypadat takto:

  • Dopředu zjistit, jaké jsou podmínky pro práci

Klidný pracovní kout, opravdu stabilní wi-fi pro práci a jako záloha dostatek mobilních dat. To je úplné minimum. Ideální je do cílové destinace zavolat, na vše se vyptat a před odjezdem vyzkoušet vše, na čem by mohla práce na dálku ztroskotat – funguje připojení přes VPN, je dostatečně rychlé? Je počítač v dobrém stavu? Nejen kolegové, ale také IT podpora bude možná i tisíce kilometrů daleko.

  • Fungovat jako profesionál

Jasně, svádí to k tomu poškádlit kolegy tím, že se na schůzku připojíte od bazénu a s koktejlem v ruce, ale… myslete na to, že jste pořád v práci. Jen pracujete z jiného prostředí. Takže žádné výmluvy, že špatně slyšíte, protože na pláži fouká vítr, a že se připojíte později, protože je zrovna skvělý animační program, do kterého se chcete zapojit. Jste na workation, nikoli na dovolené.

  • Vytvořit si pracovní prostor

Může to být pracovní kout v hotelovém pokoji, zastíněná terasa, klidné místo v lobby hotelu nebo v místní kavárně. Takové, kde v pohodě vydržíte i několik hodin a kde vám nikdo nenabourá důležité porady a schůzky. Strávit 14 dní s notebookem v klíně na lehátku se negativně podepíše na stavu vašich zad i na produktivitě.

  • Sníst žábu hned po ránu

Tím samozřejmě nemáme na mysli nevšední gastronomický zážitek hned při snídani, ale odbavení nejdůležitějšího úkolu dne co nejdříve. Vyhnete se tak tomu, že bude u počítače sedět do pozdního večera a z destinace, kam jste se přesunuli, si nic neužijete.

  • Držet se osvědčené rutiny

Nové prostředí, noví lidé, nové návyky? Odborníci říkají: Raději ne! Při workation dramaticky nenabourávejte osvědčenou rutinu a pracujte tak, jak jste zvyklí z domova. Jen žádné dramatické revoluce v podobě nově zařazeného ranního běhu, vyloučení masa z jídelníčku nebo experimenty se změnou spánkového rytmu. Věřte, že pro vaši psychiku je pořádnou revolucí už jen to, že pracujete z úplně jiného prostředí. Další překotné změny by vám jen braly energii.

Je vaše firma připravená na workation?

Celosvětová pandemie zcela změnila fungování profesí, které k práci potřebují „jen“ počítač. Ať už jde o administrativní práce, nebo kreativní činnosti. Návrat do stavu „před“ nejspíš nenastane – a práce z domova, respektive práce odkudkoli, bude běžným požadavkem zaměstnanců. Pro firmy to mimo jiné znamená:

  • Mít na práci odjinud připravenou firemní síť: Prvky, které spravují vzdálený přístup, nebo třeba firewally musí být dimenzované na větší procento přístupů zvenčí.
  • Mít síť nejen připravenou, ale i zabezpečenou: Nutným minimem je vynucené připojení do firemní sítě prostřednictvím VPN. Připojení k datům a aplikacím přes veřejný internet by se v některých exotických destinacích nemuselo vyplatit.
  • Mít zabezpečenou nejen síť, ale i koncová zařízení: A to nejen pracovní notebooky, ale i mobilní telefony. Díky Mobile Device Managementu můžete na dálku spravovat bezpečnostní politiky, aplikace, nastavovat jednotlivá zařízení nebo do nich zaslat šifrované firemní dokumenty.
  • Klíčové firemní aplikace a data umístit do zabezpečeného cloudu od spolehlivého poskytovatele. Tím zajistí nejen jejich dostupnost a stabilitu, ale i bezpečnost.
  • „Back-upovat“ zaměstnance prostřednictvím datových balíčků a štědrých mobilních tarifů, aby mohli v případě problémů rychle přejít na záložní variantu. To ale znamená být připravený rychle reagovat na jejich požadavky. S tím dokáže pomoci i aplikace Moje O2: Ta je nejen v počítači, ale už i v mobilu.

Bezpečná a pohodlná práce odkudkoli, nejen z kanceláře je také jedním z dílků do skládačky zvané digitalizace firmy. Pokud je digitalizace téma, které ve firmě intenzívně řešíte, ozvěte se nám. Pomůžeme vám najít chytrá a efektivní řešení právě pro vaši firmu.

 

S digitalizací vám poradíme
Související článek Home office versus bezpečnost: Jak firmu připravit na práci z domova?
Nahoru