Kampaň za milion: Jak jdou dohromady kaktusy a moderní technologie?

Nenápadná malá ulička v residenční čtvrti v severomoravské Orlové ukrývá skutečný tropický ráj kaktusů a sukulentů. Najdete v něm i osmdesát let staré kaktusy, které vyrostly ze semínka přímo v místním skleníku. „Za minulého režimu se kaktusům a sukulentům věnoval kde kdo. Rád bych, aby to dědictví úplně nevymizelo,“ říká majitel zahrady a účastník Kampaně za milion Otakar Potyka, který lásku k exotické flóře podědil po svém otci.

 

Jak a kdy jste se stal majitelem soukromé botanické zahrady? Není to úplně obvyklé podnikání…

Tuhle menší botanickou zahradu jsem založil před dvěma lety a najdete tu zhruba pět a půl tisíce druhů rostlin. Specializujeme se na kaktusy a sukulenty, výjimečné i takové ty běžné, co koupíte v obchodě. Ty vzácnější musíme mít registrované na Ministerstvu životního prostředí. Jejich sbírka vznikla díky mému otci, který mě pro botaniku nadchl, a tak jsem se v oboru vyučil a pomáhal mu. Postupně jsme vytvořili obrovskou sbírku, a nakonec se ji rozhodli otevřít veřejnosti.

 

Jak o své zahradě dáváte veřejnosti vědět? Jaké používáte marketingové nástroje?

Reklama je samozřejmě nutná. Kromě cedulí a reklamních tabulí používáme sociální sítě, hlavně Facebook a trochu Instagram. Zahradu propaguji přes svůj soukromý účet, přes který oslovuji přátele a známé, i přes podnikatelský účet, na kterém využívám i placenou reklamu. A díky O2 se mi teď naskytla i možnost prezentovat se přes reklamní sms.

Umíte si představit, že byste zahradu provozoval bez těchto moderních telekomunikačních technologií?

V dnešní době jen velmi špatně. Denně používám internet a všechny sítě a jejich možnosti. Internet mi slouží nejen na prezentaci, ale i ke komunikaci i neustálému se učení nových věcí, bez čehož se při podnikání rozhodně neobejdete. V tom všem mi velmi pomáhají kvalitní a stabilní služby od O2.

 

Co je vaší největší botanickou chloubou? Kvůli čemu bychom k vám měli přijet?

Moje kolekce obsahuje několik velmi vzácných rodů. Například máme téměř kompletní rod Ariocarpus, rod Uebelmannie, který spadá pod úmluvu CITES 1, rod Turbinicarpus, z těch běžnějších pak nádherné bytněné Ferocactusy. Nesmím zapomenout také na sukulenty, třeba vzácný rod Pachypodium, Euphorbie a druhohorní Cykasy, který pamatuje dinosaury.

Můžu si od vás nějaký sukulent nebo kaktus také odnést?

Samozřejmě, kromě prohlídky nabízíme různé druhy sukulentů nebo kaktusů a většina návštěvníků opravdu neodchází s prázdnou a většinou si něco vybere. Protože sem většinou přijíždějí rodiny s dětmi, které to, obzvlášť ty menší, někdy nebaví, pořídili jsme sem takovou minizoo. V ohradě máme kozlíka, v létě ve venkovních výbězích králíky a morčátka. Ta měla letos i mnoho mladých. Máme i pár agam.


Co je na vašem podnikání to nejtěžší a co vám naopak dělá největší radost?

Kromě práce, která nikdy nekončí, jsou to některé nedobře vytvořené zákony, které podnikání omezují a komplikují, místo toho, aby ho zjednodušovaly. Ale když člověk chce, tak dokáže všechno.

Kam až byste to tady rád dovedl?

Máme tu rostliny, které v běžných botanických zahradách neuvidíte a já bych to tu chtěl dovést na takovou úroveň, jakou by měla správná botanická mít. Všechno oštítkovat, zatím mám na některých rostlinách jenom evidenční čísla. Přidat nějaké informační cedule a postupně sestavit z rostlin ucelené kolekce, každou pěkně srozumitelně představit včetně lokality apod.

Více informací o nabídkách pro podnikatele najdete ZDE.

 

Související článek Pražská čokoláda: Sociální sítě nám pomáhají vyprávět náš příběh
Nahoru