Vysokoškoláci pod tlakem. Trpí osamělostí a 3x častěji porovnávají svůj život s tím, co vidí na sociálních sítích

Už od května společnost O2 testuje a edukuje český národ o tom, že je potřeba myslet na digitální zdraví. V aplikaci Moje O2 a na webu digitalnizdravi.cz nabízí užitečné rady, tipy, rozhovory s odborníky ale i možnost vyplněním testu zjistit, jak na tom jsme v porovnání s běžnou populací i vlastní věkovou skupinou. Za 4 měsíce prošlo testem Digitálního zdraví téměř 200 000 lidí a ukázalo se, že jednou z nejvíce ohrožených skupin jsou studenti. I proto se právě na vysokoškoláky a mladší generaci zaměřuje i další návazná komunikace, kterou nyní společnost O2 se začátkem akademického roku spouští.

I když si myslí, že by měli trávit s mobilem v ruce maximálně 2 hodiny a 40 minut, realita je o 2 hodiny horší. Téměř 7 z 10 vysokoškoláků tráví na telefonu v průměru 4 hodiny a 30 minut denně. To je téměř 1650 hodin ročně, tedy skoro 70 dnů v kuse. „Z testu O2 Digitální zdraví vyplynulo, že lidé do 27 let mnohem častěji než starší ročníky sahají po mobilu, když se nudí. Rozdíl je dokonce 30 %. A i když očekávají, že tím svůj volný čas naplní příjemnými vjemy, opak je někdy pravdou. Přichází pocity osamělosti, méněcennosti a další negativní emoce, protože v porovnání s běžnou populací se právě vysokoškoláci srovnávají 3krát častěji s tím, co vidí na sociálních sítích,“ popisuje brand manažerka Andrea Břežná Závišková, která má v O2 projekt Digitální zdraví na starost.

„Ještě dvě videa a jdu spát“

Dosud vyplněné testy O2 Digitálního zdraví také ukázaly, že čím mladší lidé, tím častěji jsou na mobilu před spaním. V posteli si pak čtou zprávy, pracovní nebo školní e-maily nebo tráví čas na sociálních sítích, což udržuje mozek aktivní a tělo ve stresu. „Mladší 27 let uléhají do postele s telefonem v ruce 2,3krát častěji, než je český průměr. Přitom kvalitu spánku víc ovlivňuje obsah, který před spaním konzumujeme, než například modré světlo. Ukazuje se, že nejhorším možným obsahem konzumovaným před spaním je například práce nebo něco, co nás nabudí, ať už pozitivně nebo negativně​,“ vysvětluje neurovědec Petr Adámek z Národního ústavu duševního zdraví.

Výsledky testu O2 Digitálního zdraví i agentury NMS, které pro O2 prováděla velký test národa mezi běžnou populací, ukazují potřebu otevírat témata spojená s technologiemi a jejich zdravým používáním. A je nutné se zaměřit především na mladší ročníky, u kterých panuje mylná představa, že edukaci v tomto směru nepotřebují, protože se s technologiemi v ruce v podstatě narodily. „Obzvláště mladá generace se ocitá v kleštích toho, jak by si přála svůj volný čas trávit, jaký tlak na ně vytvářejí třeba sociální sítě a pocity, že musí být vždy k zastižení. Zároveň vědí, že je to neudržitelné, chtějí s tím něco dělat, ale netuší, jak na to,“ popisuje Jana Klusáková Seďová, ředitelka organizace Replug Me/Onfine a dodává: „Je potřeba si uvědomit, jak moc necháváme digitální svět, aby nás ovládal. Digitální rovnováha není jen o tom, kolik hodin strávíme online. Důležitější je kvalita takto stráveného času a také dostatečně naplňující offline život. Technologie nejsou primárně zlé, přinášejí i pozitivní prožitky. Je ale důležité je mít ve své moci a nenechat se jimi ovládat,“ vysvětluje.

Tipy a triky pro studenty

I proto se v následujících měsících společnost O2 v rámci projektu O2 Digitální zdraví zaměří na studenty středních a vysokých škol, pro které spolu s ambasadory, kterými jsou samotní studenti vysokých škol, a řadou odborníků připravuje zajímavý obsah. „Chystáme rozhovory v rámci talkshow Ve své moci, kde budeme probírat nástrahy, které přináší v oblasti digitálního zdraví studium a vysokoškolský život. Budeme se snažit ukazovat alternativní cesty a předávat tipy i triky, jak mít zdravý přístup k technologiím a svůj digitální svět pod kontrolou. Kromě toho připravujeme i další zajímavý obsah nebo nové funkce, nástroje i personalizované tipy a rady do aplikace Moje O2, díky kterým budou moci nejen studenti lépe pracovat na svém digitálním zdraví,“ doplňuje Andrea Břežná Závišková.

Bude Vás zajímat

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Co lajk to dopamin. Jak si zajistit jeho zdravou hladinu i bez telefonu v ruce?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru