Vyúčtování od O2 zasílané datovou schránkou pomůže ušetřit ročně až osmnáct tun papíru 

Snaha odbourat papírová vyúčtování, stejně jako začít komunikovat co nejvíce digitálně, by měla být jasnou prioritou všech firem, které to s udržitelností myslí vážně. Digitalizace je hlavním způsobem, jak snížit spotřebu kancelářského papíru. 

Společnost O2 například přichází jako první operátor na trhu s možností zasílání vyúčtování za služby do datové schránky. V první fázi se tato možnost bude týkat korporátních zákazníků a státní správy. I tak půjde o úsporu více než 260 000 listů papíru a 50 000 obálek každý měsíc. Dohromady za rok jde o téměř osmnáct tun papíru

Chceme našim firemním klientům dát další nástroj, jak zefektivnit a také zlevnit některé procesy. Jejich zaměstnancům to zase ušetří čas, který mohou věnovat důležitější práci. Navíc je to správně i z pohledu udržitelnosti. Digitalizace je jednou z cest. Kdyby každý z korporátních zákazníků a státní správy této možnosti zasílání vyúčtování datovou schránkou využil, ušetřili bychom společně ročně přes 3 miliony listů papíru a 600 tisíc obálek, o dopravě každé z těchto obálek nemluvě, upřesňuje Tomáš Linhart.  

Má to smysl 

Stromy kromě toho, že umí pohltit velké množství oxidu uhličitého z ovzduší, produkují denně i obrovské objemy kyslíku. Až tři čtvrtiny vytěženého dřeva se vyrobí z jehličnatých stromů. Jeden smrk tak umožní vyrobit cca 80 000 archů kancelářského papíru formátu A4. Přepočteno na vyprodukovaný kyslík, je to přes dvacet tisíc litrů kyslíku za měsíc. Což tvoří měsíční potřebu kyslíku tří dospělých lidí. Ochrana stromů je důležitá a dá se ovlivnit právě i snížením nutnosti jejich těžby. 

Kromě samotné těžby dřeva je třeba ale připočítat i velké množství vody a elektřiny, které se při výrobě papíru spotřebuje. Nemluvě o potřebném chlóru na jeho vybělení. Představte si, jaká zátěž pro životní prostředí vzniká, než se k vám do ruky dostane jeden list kancelářského papíru.  

Omezením kancelářského tisku se logicky sníží i nutnost produkce tonerů. Zároveň se tím snižují i celkové náklady na tisk a provoz kanceláří. Jsou kanceláře, kde zatím digitalizace postupuje pomaleji nebo není možná vůbec. I tam se dá zvolit řešení, které je pro životní prostředí šetrnější – je to recyklovaný papír

Recyklace je vždy správná volba 

Kvalitou i vlastnostmi je recyklovaný papír srovnatelný s běžným papírem. Obrovský rozdíl je však v jeho výrobě. Každá tuna papíru, která se recykluje ušetří zhruba 17 stromů a až 3 000 litrů vody. Zároveň se ušetří až polovina elektrické energie oproti výrobě běžného kancelářského papíru. Navíc každá tuna vytříděného a dál zpracovaného papíru ušetří na čtrnáct stromů. 

Změny přicházejí postupně, a ne vždy jde vše vyřešit hned. Důležité je ale se zamyslet, nad všemi možnostmi a mnohdy je ke změně našich návyků třeba jen drobný krok. Rozmyslete si každou stránku, zda ji opravdu potřebujete vytisknout, nebo vám stačí prohlédnout si dokument v počítači či tabletu. Nebojme se změny! Naše příroda nám za to jednou poděkuje. 

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Vánoce jsou za dveřmi. Jak si je udělat nejen veselé, ale i udržitelné?  
Nahoru