Co dělat, když ztratíte mobil na dovolené

Noční můra každého z nás – ztráta mobilního telefonu na dovolené. V dnešní době, kdy je náš život v podstatě uložen v našich kapsách či kabelkách, je důležité vědět, jak v takové situaci postupovat. I přes tuto nepříjemnost můžete svou dovolenou zachránit, a dokonce si ji i nadále užít. Poradíme vám, jak se vypořádat se ztrátou mobilu a co udělat, aby se vám vaše cenná data dostala zpět do bezpečí.  

Ztráta mobilního telefonu nejen na dovolené může být velmi stresující situací, která naruší vaše plány a pocit bezpečí. Přestože taková událost není nikdy příjemná, existují kroky, které můžete následovat, abyste minimalizovali škody a co nejrychleji se vrátili do normálu.

Noční můra se stala skutečností. Po vašem telefonu není ani stopy. A co tedy dělat, když nikdo nereaguje na prozvánění mobilu? Pokud máte k dispozici přihlášení ke svému účtu Google nebo iCloud, použijte funkci „Najít moje zařízení“ nebo „Najít můj iPhone“ a na mapě se vám zobrazí přibližná poloha. Případně můžete zanechat zprávu pro případného nálezce. Telefon nikde, a co dál?

Nahlaste ztrátu

Zajděte na recepci vašeho hotelu nebo ubytování a nahlaste jeho ztrátu. Je možné, že ho někdo našel a odevzdal do ztrát a nálezů, nebo ho může později vrátit některý z hostů. Pokud ani tato snaha nevede k nalezení mobilu a máte podezření, že byl odcizen, obraťte se na místní policii. Budete potřebovat znát IMEI vašeho telefonu – jedinečný identifikační kód, který má každý mobilní telefon. Tento kód můžete najít na originálním obalu telefonu nebo na faktuře.

Zablokujte SIM kartu

    Když už víte, že váš mobil je nenávratně ztracený, okamžitě zablokujte svou SIM kartu. Je to zdarma a zabráníte tím jejímu zneužití cizí osobou. Pokud je váš operátor O2 zavolejte na bezplatnou zákaznickou linku 800 02 02 02. Naši operátoři vám SIM kartu zablokují a poradí, jak dále postupovat. SIM kartu můžete také zablokovat online v aplikaci Moje O2. V sekci „SIM karta“ u svého tarifu vyberete důvod blokace a kliknete na tlačítko „Blokovat“. Tím dojde k deaktivaci. Upozorňujeme, že tímto krokem váš tarif nekončí, proto si co nejdříve vyřiďte novou SIM kartu, abyste mohli nadále využívat své služby.

    Zablokujte platební karty

    Pokud využíváte placení mobilem, přihlaste se do internetového bankovnictví a tuto funkci zablokujte. Doporučujeme se také obrátit na zákaznickou linku vaší banky, kde vám s blokací pomohou.

    Zabezpečte zbytek dat

    Je důležité si zabezpečit i další své účty s vašimi daty. Přihlaste se na svůj účet Google nebo na Apple ID a zablokujte nebo rovnou smažte svoje zařízení, které se vám ztratilo. Poté si změňte hesla u svých důležitých účtů. Jedná se hlavně o: 

    • Email 
    • Sociální sítě jako Facebook, Instagram nebo LinkedIn
    • Komunikační nástroje jako Messenger, whatsApp nebo Skype 
    • Služeb jako O2TV, Spotify, Netflix, Bolt.

    Zvažte nákup náhradního telefonu

    Pokud vaše dovolená ještě není u konce a budete nějaký telefon potřebovat. Měli byste zvážit nákup nového, alespoň dočasného. Pořiďte si na zbytek dovolené třeba předplacenou GO kartu od O2 nebo pokračujte ve stávajícím tarifu dle pokynů operátora.

    Základem je pojištění

    Jedním z hlavních bodů na to-do listu před odjezdem na dovolenou je často cestovní pojištění. Ohlídejte si, aby zahrnovalo také pojištění proti krádeži, které pokryje i váš telefon. V případě jeho ztráty můžete zmírnit finanční dopady a pokračovat v dovolené bez větších komplikací. Jen si dejte pozor, většina pojišťoven bude potřebovat policejní protokol o krádeži. Nabídky a více informací najdete o svých pojišťoven.

    O2 Autor článku
    O2
    Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
    Související článek Letní čtení s O2 Knihovnou: Oblíbenost e-knih během pěti let vzrostla o 244 %, vyberte si tu svoji
    Nahoru