Chytrá a bezpečná kancelář: Pomůže vám O2 Security i šikovný Smart box

O kybernetických útocích často slýcháme jako o hrozbách, které se týkají především velkých firem nebo státních institucí. Takové případy se dostávají do médií a může se zdát, že se menších firem a živnostníků snad ani netýkají.

Čísla ale mluví trošku jinak. Kyberútoky se nevyhýbají nikomu a během pandemie jejich počet letěl raketově vzhůru. Za rok 2021 jsme díky službě O2 Security zarazili neuvěřitelných 360 milionů pokusů o kybernetický útok na mobilní zařízení našich zákazníků. A to jak na velké i malé firmy a živnostníky. Oproti roku 2020 jde o dvacetinásobný růst!

Nejčastěji šlo o phishing, který se tváří nenápadně jako informační e-mail nebo SMS. Mnohdy je opravdu k nerozeznání od skutečné zprávy například z banky nebo doručovací společnosti. Jakmile ale kliknete na přiložený odkaz, útočníci vás mají v hrsti a dokážou z vás dostat citlivé údaje, přístupy do internetového bankovnictví nebo rovnou peníze.

Jak ochránit svou firmu před podobnými útoky a jak vás chytrá kancelář ochrání i před „offlinovými“ hrozbami?

Chytrá kancelář: Když vás modem upozorní na nezvaného hosta nebo zahlásí vznikající požár


Než začnete řešit ochranu firemních počítačů a mobilů, určitě vás napadne i fyzické zabezpečení celé kanceláře. Pod kontrolou se vyplatí mít celou firmu, nejen citlivá firemní data.

Co si představit pod pojmem chytrá kancelář a jak vám šikovná čidla a senzory dokážou ulehčit každodenní provoz?  Chytré detektory už umí běžně zahlásit přítomnost cizí osoby a upozorní vás i na vznikající požár nebo únik nebezpečných látek. Moderní technologie jsou stále dostupnější a zařídit si chytrou kancelář rozhodně není žádné sci-fi nebo hudba budoucnosti.

K tomu, aby senzory a čidla správně fungovaly, vám stačí výkonnější modem. Například náš O2 Smart Box hravě pokryje silným a stabilním signálem celou firmu. Připojíte k němu až 10x více zařízení než k běžnému modemu, aniž by tím utrpěla kvalita nebo rychlost internetu. Modem si navíc rychlost připojení sám hlídá a zároveň vylepšuje i pokrytí.

Velikou výhodou je jednoduché a intuitivní ovládání. Nemusíte se kvůli instalaci nového modemu přes noc stát odborníkem na informační technologie. Stačí si stáhnout mobilní aplikaci, která vás celým nastavením provede. Navíc je celá technologie bezdrátová. Po kanceláři tak nebudete tahat žádné kabely a dráty. Přes mobil modem nejen nastavíte, ale v aplikaci i vidíte, co se v kanceláři děje. A to neustále, ve dne i v noci.

Jaká čidla a senzory můžete k Smart Boxu připojit?

  • Senzor na dveře – v aplikaci máte přehled o všech příchodech a odchodech. Funguje vlastně jako alarm. Při vniknutí neznámé osoby vám přijde varování přímo do mobilu.
  • Venkovní kamera – díky infračervenému přísvitu vidíte okolí firmy jasně i v noci.V aplikaci tak můžete kdykoli zkontrolovat, co se děje před vstupem do kanceláře.
  • Detektor pohybu – upozorní na každý podezřelý pohyb ve firmě nebo v kanceláři. Když zaznamená pohyb, vyšle varovnou zprávu do mobilu.
  • Vnitřní kamera – sleduje dění přímo v kanceláři. Odkudkoli si můžete prohlédnout, co se ve firmě děje. Kamera má širokoúhlý záběr a infračervený přísvit, takže si prostory zkontrolujete klidně i v noci.
  • Detektor kouře – pokud začne vznikat požár nebo dojde k úniku škodlivých látek, hlasitá siréna a zpráva v mobilu vás na něj upozorní. Detektor měří i okolní teplotu, která se zobrazuje přímo na displeji Smart Boxu.

Máte kancelář ve více patrech nebo potřebujete dostat signál do opravdu špatně dostupných míst? Každý Wi-Fi modem má omezený dosah, ale jde mu pomoct správně umístěným zesilovačem. V případě Smart Boxu jde o náš Smart Booster. Jak funguje, jak ho nastavíte a podle čeho zjistíte, kam ho nejlépe umístit? Mrkněte na video.

Ani malým firmám se kyberútoky nevyhýbají

V souvislosti s kyberhrozbami vždy narazíte na jednoduchou poučku – kybernetickým útokům se snažte hlavně předcházet. Jakmile totiž k narušení bezpečnosti dojde, váš manévrovací prostor se výrazně zmenšuje a v podstatě se jen snažíte minimalizovat vzniklé škody.  A to platí jak pro velké podniky, tak i menší firmy. Některé ztráty jsou přitom nevratné. A ty finanční bývají občas tím „nejmenším“, co firma při takovém útoku řeší.

Co patří mezi nejčastější cíle kyberútočníků?

  • data o vašich zákaznících,
  • smlouvy s dodavateli,
  • hesla do firemních aplikací,
  • přístupy do internetového bankovnictví.

Takové úniky poškodí především reputaci a důvěryhodnost firmy. A léčit pošramocenou pověst bývá dost těžké.

Tip: Víte, jak správně postupovat, když už na vaši firmu hacker zaútočil? Mrkněte na článek, kde jsme sepsali užitečné rady, jak se chovat v případě kyberútoku.

Jak vypadala „hitparáda“ kyberútoků v roce 2021

Stejně jako v předchozích letech, tak i v roce 2021 se na pomyslné špici útoků na mobilní zařízení našich zákazníků držel phishing a s ním spojený malware. Jde o škodlivý software, který si uživatel nevědomky stáhne do počítače nebo mobilu. Nejčastěji tím, že klikne na neznámou přílohu v mailu nebo na podezřelý odkaz. Malware tvořil necelých 80 % kybernetických útoků zachycených pomocí služby O2 Security.

Srovnání phishingových útoků za srpen a září 2021:
– 800 útoků v srpnu versus 20 000 útoků v září
– To znamená nárůst o 2 545 %

Hackeři jsou přitom ve svých útocích stále kreativnější. Ve snaze vytáhnout z uživatelů jejich osobní údaje se nebojí využít třeba jména známých firem a velkých značek, za které se vydávají. Na české uživatele už také cílí mnohem lepší češtinou bez tolika gramatických chyb a krkolomných slovních spojení. Odhalit podvodný mail je kvůli tomu zase o něco těžší.

Tip: Podívejte se, jaké další typy útoků se nejčastěji objevovaly v Bezpečnostním reportu O2 Security za rok 2021.

Zastavte útoky včas: Myslete na všechna zařízení ve firemní síti

Na jaká zařízení se útočníci nejčastěji zaměřují? Necelých 25 milionů útoků směřovalo podle O2 Security reportu na notebooky a počítače. A zhruba 176 milionu útoků pak ohrožovalo mobilní zařízení.

Ochranu firemních telefonů a tabletů proto rozhodně doporučujeme nepodceňovat. Hlavně v případě, že v nich máte například pracovní e-mail.  My doporučujeme službu O2 Security, která účinně ochrání všechna zařízení zapojená k modemu v kanceláři, i telefon nebo tablet připojený přes firemní Wi-Fi.

Tip: Přečtěte si i tom, proč se vyplatí firemní mobily chránit proti kyberhrozbám.


Jak O2 Security chrání vaši firmu?
Jednoduše vás nepustí na zavirované stránky. Databáze potenciálně škodlivých a nebezpečných stránek Threat Intelligence se neustále aktualizuje. V současnosti je na „black listu“ už 10,4 milionu adres, stránek a serverů. O2 Security zvládne odhalit i podvodné e-shopy nebo falešné internetové bankovnictví. Dokáže vás ochránit i před „zotročením“ vašeho počítače nebo mobilu. V takovém případě útočník na dálku ovládá vaše zařízení, které pak může využívat například pro DDoS útoky, nebo si vypůjčí vás výpočetní výkon třeba k těžbě kryptoměn.

Potřebujete poradit, jak zabezpečit své podnikání nebo kancelář proti virtuálním i offline hrozbám? Kontaktujte nás a se vším vám rádi poradíme.

Související článek O2 Security report za druhé pololetí 2021
Nahoru