Pojďme se (zase) setkávat: Aneb průvodce tím, jak se obléknout nejen na obchodní schůzky

Absolvovat důležitou obchodní schůzku v pohodlných legínách? V posledních měsících nic výjimečného. Kvalitní restaurace, designové zasedačky a kanceláře jsme vyměnili za virtuální prostředí Teams. A vyladěné outfity za to, v čem je nám u domácího pracovního stolu dobře, od legín po značkové tepláky. Naštěstí už se blýská na lepší časy a osobních setkání přibývá – a my pro vás máme průvodce tím, jak se na obnovené schůzky a společenské akce obléknout, abyste dodrželi předepsaný dress code.

V posledních měsících většina z nás řešila, jak zajistit kolegům bezpečný home office, případně jak se popasovat s vedením týmu na dálku, teď už ale můžeme oprášit i naše znalosti klasické etikety. Jak se na obnovená setkání, pracovní schůzky a společenské akce obléknout, abyste se nedopustili módního faux pas?

 

Smart Casual je velmi subjektivní a proto velmi obávaný

Smart Casual dress code vznikl v 80. letech 20. století a měl rozvolnit pravidla oblékání v business prostředí. Jenže – Smart Casual je tak subjektivní a jeho hranice tak rozostřené, že v mnoha lidech vyvolává obavy: „Nebude můj styl až příliš uvolněný? Opravdu si na sebe můžu vzít džíny a tenisky?“

Ano, můžete obléknout jak džíny, tak tenisky. Vždy byste ale měli mít na paměti, že pro Smart Casual platí 3 zásady:

  • elegance (zapomeňte na rozdrbané džíny se cvočky, v pořádku jsou třeba úzké slimky bez zdobení)
  • čistota (když tenisky, tak perfektně bílé)
  • silueta (smart casual oblečení přiznává vaši postavu, zapomeňte tedy na oversize a vytahané oblečení).

Dress code Smart Casual pro muže

Oblekové sako i kalhoty nechte ve skříni. A místo nich oblékněte třeba kvalitní plátěné kalhoty nebo džíny. Vedle nešlápnete ani s polo trikem, kvalitní košilí (klidně u ní ohrňte rukávy), rolákem, svetrem, sportovním sakem. Na nohy obujte spíš než polobotky mokasíny, elegantnější sportovní boty nebo už zmiňované tenisky či plátěnky. Vše by mělo být bez zbytečných a extravagantních ozdob – pořád tu totiž hovoříme o eleganci.

Dress code Smart Casual pro ženy

Džíny s košilí nebo halenkou, sáčko a pod ním jednoduché triko, elegantní svetr a k němu sukně ke kolenům. Naprosto v pořádku jsou i šaty. A k nim třeba baleríny – podpatky nejsou u Smart Casual nutné. Na druhou stranu – promění v elegantní outfit právě i kombinaci polodlouhých kalhot se sportovnějším sáčkem.

Smart Casual dovoluje experimentovat

Pokud se ale na experimenty necítíte a nejste si úplně jistí, jaký bude formát a vyznění akce, nic nezkazíte tím, když se přikloníte více k dress codu Business Casual. Protože u oblékání zkrátka platí, že je lepší dorazit na obchodní schůzku zbytečně v kravatě než naprosto nepatřičně v mikině.

 

Business Casual – váš „dres“ pro obchodní schůzky

Elegantnější, přesto ale stále poměrně uvolněný. Tak by se dal popsat dress code Business Casual, který je typický například pro velké konzervativní firmy, jako jsou banky, pojišťovny nebo státní správa. Pokud vás tady čeká důležitá obchodní schůzka, zvolte právě tento dress code.

Dress code Business Casual pro muže

Oblekové, nebo volnočasové kalhoty (tzv. chinosky), k tomu košile a navrch sako, ať už oblekové, nebo volnočasové. Tak vypadá typický Business Casual model. Pohlídejte si ale zdánlivé detaily: Košile MUSÍ mít dlouhý rukáv, barvy volte spíše decentnější, pásek laďte s botami (kvalitními šněrovacími z kůže nebo mokasínami), barvu ponožek pak zase s barvou kalhot. Pozor: Ponožky musí být tak dlouhé, aby vám v polobotkách nekoukala lýtka, a do mokasín ponožky nepatří!

Dress code Business Casual pro ženy

Úzké sukně s délkou ke kolenům, kvalitní kalhoty (nikoli džíny), navrch halenky, košile (patří do kalhot!), blůzky. Zapomenout byste měla na hluboké výstřihy a extravagantní barvy a vzory. Těm decentnějším se ale meze nekladou. Na nohy patří kvalitní lodičky, oxfordky nebo mokasíny – a samozřejmě nezapomeňte na silonky.

Business Casual užijete téměř každý den

Business Casual je vlastně elegantní „uniforma“ na každý den a jeden z nejrozšířenějších způsobů oblékání vůbec. Užijete ho na obchodní schůzky, obědy i večeře s obchodními partnery, networking i na tendry.

 

Dress code Semi Formal: Oblečení se odvíjí od denní doby

Semi Formal na pozvánce značí vyšší nároky než Business Casual, ale není tak sešnerovaný pravidly jako Black Tie. Trochu to komplikuje, že ho musíte přizpůsobit denní době – rozhodující je, jestli akce začíná před šestou večerní, nebo až po ní.

Semi Formal dress code pro muže

Požadavek Semi Formal pro vás znamená, že si na odpolední akci klidně můžete vzít oblek světlé barvy, kalhoty se zkrácenou délkou nohavic, barevné ponožky, mokasíny. A pokud se v obleku necítíte, můžete ho odpoledne vyměnit za světlé kalhoty a kvalitní blejzr. Na večerní Semi Formal akci sáhněte po tmavém obleku, tradiční barvě košile a po kvalitních kožených polobotkách – nemusíte nutně mít nablýskané lakovky.

Semi Formal dress code pro ženy

Dáma si na odpolední akci může obléknout pouzdrové šaty, klidně i se vzorem. Nebo v šatníku sáhnout po delších šatech a ty v létě doplnit třeba sandálky na nižším podpatku. Večerní dress code by pak měl zahrnovat buď malé černé, overal nebo kvalitní kalhotový kostým. Ve večerních hodinách už jsou také zapovězeny výrazné vzory a barvy. A na nohy patří uzavřené lodičky na podpatku a do nich opět silonky.

Semi Formal uplatníte na svatbách nebo obchodních akcích

Chystáte se na svatbu, slavnostní vernisáž, launch nového produktu nebo služby? Nebo vás čeká večírek s obchodními partnery, golfové setkání spojené s dobrým jídlem a pitím? Tady všude najde uplatnění Semi Formal dress code. Znovu pak připomínáme, že rozhodující je 18. hodina.

Dress code Cocktail Attire

Pokud na pozvánce najdete tento dress code, pak by pánové měli sáhnout po šatníku, který odpovídá Semi Formal dress codu. Ideální volbou pro dámy jsou „koktejlky“, overal nebo kostýmek. Zapovězené v tomto případě nejsou ani výraznější šperky nebo doplňky. V souvislosti s tímto dress codem se hovoří o pohodlném přechodu mezi dnem a večerem.

Dress code Black Tie: Zapomeňte na extravaganci a vsaďte na klasiku

Poprvé se požadavek na Black Tie dress code objevil v 19. století v Británii. Konkrétně ho prý od roku 1865 na pozvánkách uváděl a u slavnostních večeří vyžadoval budoucí král Edward VII. Ostatně, občas se můžete i dnes setkat se synonymem Dinner Jacket.

Jde o jeden z nejformálnějších typů dress codu. Výš už je jen White Tie – se kterým byste prý bez problémů obstáli i při audienci u britské královny. Nicméně zpátky k Black Tie.

Black Tie dress code pro muže

Smoking! Ten je základem tohoto dress codu. K němu pak jedině kalhoty s lampasem (hedvábným proužkem na straně), bílou smokingovou košili s manžetami. A samozřejmě manžetové knoflíčky. Na košili můžete obléknout vestu, případně smokingový pás. Nezbytný je motýlek (na kravatu zapomeňte) a boty musí být černé a lakované.

Black Tie dress code pro ženy

Žena by měla obléknout dlouhé večerní šaty spíše v tmavší barvě. Přípustné jsou i „malé černé“. Na nohy patří boty na podpatku a jedině s uzavřenou špičkou. Nezbytností jsou silonky.

Black Tie je typický pro gala nebo plesy

S požadavkem na Black Tie se nejčastěji setkáte u večerních akcí (ostatně, vyžadovat ho u odpolední akce je také faux pas). Nejčastěji jde o plesy, opery, galavečery, slavnostní vyhlášení. Na těchto akcích jsou akceptovanou alternativou uniformy, kroje, případně oblečení odkazující k náboženství. A pokud snad na pozvánce najdete „Creative Black Tie“, pak vám tento dress code umožňuje vyřádit se na barvě doplňků – elegantní základ ale musí být zachovaný.

Závěrem vám přejeme, ať jsou všechny akce, na které v předepsaném dress codu vyrazíte, příjemné. A moc se těšíme, že se na nich společně s vámi také potkáme.

Související článek Obránci v digitální éře. S čím firmám pomáhají etičtí hackeři?
Nahoru