DDoS útok jako nástroj konkurenčního boje i pomsty

DDoS útoky patří k nejagresivnějším formám kybernetické kriminality. Přicházejí náhle a nečekaně, mohou trvat několik minut, ale i několik dní. Zahltí vaše servery masivním přílivem dat a znepřístupní je ostatním uživatelům. Nefunkční servery znamenají nefunkční služby, zastavení prodeje, odliv zákazníků, finanční ztráty a většinou vám i pošramotí pověst. Kolabující server je navíc snadno zranitelný a DDoS útoky tak často slouží ještě jako zástěrka pro infiltraci do vaší sítě, k vydírání, krádeži dat a finanční kriminalitě.

V Česku jsou denně evidovány DDoS útoky v průměru na 51 firem a jen v roce 2017 jej zažila každá třetí česká firma. Dvacet procent napadených byly velmi malé firmy, 33 procent malé a střední podniky a 41 procent velké společnosti. Přitom většina útoků, celých 27 procent, přišla přímo z České republiky. Množství útoků se meziročně zdvojnásobuje. Nejčastěji jsou vedeny se záměrem znemožnit vám provozovat vaši činnost nebo uskutečnit sabotáž. Jsou rovněž oblíbeným nástrojem osobní msty propuštěných zaměstnanců, nespokojených a odmítnutých klientů, politických aktivistů či nejrůznějších závistivců a psychopatů. Zastavit na týden servery cestovní kanceláře nebo e-shopu, a získat tak konkurenční výhodu, vyjde výrazně levněji než reklamní kampaň. Cena hodiny DDoS útoku totiž na černém trhu začíná zhruba na 50 dolarech. Vám obvykle nezbývá nic jiného než bezmocně čekat, až útok skončí a pak sečíst škody.

Účinnou obranou proti DDoS útoku je znemožnit mu dosáhnout cíle, serveru oběti. Vyžaduje to vysoce propustné datové linky a výkonná zařízení, která dokážou přenést, zpracovat, odfiltrovat a přesměrovat obrovská množství dat. Především je ale třeba útok včas odhalit. Služba O2 AntiDDoS dokáže rychle detekovat a potlačit útok o síle až několika desítek Gb/s. Současně vám poskytne prostor rozhodnout se, jak chcete útoku čelit.

O2 AntiDDoS je i součástí profesionálního symetrického připojení k internetu od O2. Je navrženo s ohledem na potřeby středních a větších firem a zálohováno mobilním LTE spojem. Zahrnuje komplexní ochranu před hrozbami z internetu, jež rychle a účinně reaguje na stále se vyvíjející útoky, zajišťuje obranu před viry a škodlivými programy, filtruje spam a střeží firemní data.

V O2 disponujeme širokým portfoliem služeb z oblasti telco i IT a umíme vytvářet opravdu chytrá řešení pro firmy všech velikostí i oborů. Zavolejte na 800 111 777 nebo nám nechte kontakt a naši specialisté vám zavolají a sestaví pro vás nabídku na míru. 

Související článek Obránci v digitální éře. S čím firmám pomáhají etičtí hackeři?
Nahoru