83 % podnikového IT bude do roku 2020 v cloudu

V nedávno zveřejněné studii Cloud Vision 2020 předpovídá společnost Logic Monitor, že do roku 2020 poběží celosvětově 83 % provozu podnikového IT v cloudu. 41 % z toho budou veřejné cloudy. Je cloud opravdu nejvyšší stupeň IT evoluce?

Doby, kdy si podniky nebo organizace samy provozovaly svůj informační systém, jsou minulostí. IT služby a cloud se velmi rychle stávají stejnou komoditou jako dodávání elektřiny, plynu, vody nebo poskytování dopravních služeb.

Srdcem fenoménu jménem cloud jsou datová centra ukrytá v útrobách mohutných budov, zvenku většinou nenápadných, ale mnohdy zabezpečených lépe než leckterá vojenská základna.

Nad jejich bezchybným provozem bdí dnem i nocí týmy vyškolených specialistů. Datová centra neskrývají jen data, jak by se mohlo zdát z jejich názvu, ale i počítače, servery a vše ostatní, co je potřeba k provozu nejrozmanitějších IT služeb.

Nákup IT jako služby je dnes tou nejschůdnější cestou, jak se zbavit starostí s provozováním vlastního IT. Přenést svoje firemní IT do cloudu je mnohem jednodušší, praktičtější a v konečném důsledku většinou i levnější, než vše složitě a nákladně provozovat ve vlastní režii.

Statistiky říkají, že při prakticky nulových počátečních investicích mohou v cloudu firemní náklady na provoz IT klesnout až na polovinu. Naopak spolehlivost a bezpečnost IT včetně ochrany před kybernetickou kriminalitou je u solidních poskytovatelů až o řád vyšší.

O2 provozuje své cloudové služby v několika moderních datových centrech, které mají certifikaci Tier III a patří k současné světové špičce. Cloudové služby O2 využívají klienti nejrůznější velikostí i zaměření. Od startupů a malých a středních podniků až po nadnárodní koncerny.

Prohlédněte si nejmodernější datové centrum O2 online.

 

Související článek Obránci v digitální éře. S čím firmám pomáhají etičtí hackeři?
Nahoru