Nikdo není ani příliš malý, ani nedůležitý

Existují desítky způsobů a cest, jak proniknout do počítačového systému. Ať už je to obyčejný mobilní telefon, tablet, počítač, podniková síť, řídicí systém výrobní linky nebo třeba infrastruktura rozvodu plynu. Každá z hrozeb má desítky, mnohdy stovky i tisíce variant a mutací. A neustále vznikají nové.

„Vztah jednotlivců i organizací k ochraně před kybernetickým zločinem se musí zásadně změnit, neboť každý, kdo je online, je cílem. Nikdo není ani příliš malý, ani nedůležitý.“
Mihai Lazarescu, Vedoucí Ústavu výpočetní techniky, Curtin University.

Kybernetická zločinnost je realita a součást dnešního běžného života. Můžete tuto skutečnost ignorovat, je to na vás. Než tak ale učiníte, zkuste se zamyslet nad tím, že:

· Kybernetický útok může zničit vaše podnikání. Z útoku hackerů se většina postižených firem vzpamatovává těžko a dlouho. Mnohé se nevzpamatují vůbec. Pravděpodobně ztratíte důvěru zákazníků, jméno i postavení na trhu. Statistiky říkají, že 69 % zákazníků nechce dál obchodovat s někým, u něhož např. došlo k úniku citlivých informací.

· Kybernetický útok může zničit vaši kariéru. Koho povolají k zodpovědnosti právníci a pojišťovny, které příčiny a následky útoku budou vyšetřovat? Samozřejmě, že ty, kdo svou liknavostí umožnili dosáhnout kybernetickému zločinci nekalého cíle.

· Kybernetický útok může zničit vás. Problémy vyvolávají problémy. Ztráta příjmů, vyšetřování, nezřídka i soud člověku na společenské prestiži nepřidají. Rodinné vztahy mohou projít zatěžkávací zkouškou a hledání nového uplatnění se může výrazně zkomplikovat. Příkladů již není málo.

A proč to hackeři dělají? Pro peníze, za peníze a většinou na něčí objednávku. Tytam jsou doby, kdy hlavním cílem hackerů bylo dokázat svoji výjimečnost a dostat se na titulní stránky novin. Dnešní kybernetická kriminalita je dokonale organizovaný byznys a dobře zavedené odvětví ekonomiky.

Neustále se objevují noví útočníci s novými metodami a strategiemi. Má-li někdo pocit, že nemá nic, co by se dalo ukrást nebo zneužít, mýlí se a svůj vztah k obraně před kybernetickým zločinem by měl rychle přehodnotit.

Ještě nevěříte? Koncem června letošního roku se neznámý pachatel naboural do počítačového systému nemocnice v Janově na Rokycansku, která se specializuje na léčbu tuberkulózy a respiračních onemocnění. Za její opětovné zprovoznění požadoval zaplatit výkupné ve virtuální měně.

Nemocnice neměla přístup do účetnictví a lékaři se do složek pacientů nedostali po dobu devíti dnů. Kriminalisté případ šetří jako přečin neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Nikdo není ani malý, ani bezvýznamný!

Více o možnostech zabezpečení vašeho připojení se dozvíte na www.o2.cz/bezpecnost firemnich siti.

Související článek Obránci v digitální éře. S čím firmám pomáhají etičtí hackeři?
Nahoru