Kam ani čert nemůže, tam dosáhne IoT od O2

Internet věcí (Internet of Things – IoT), tedy síť, která přenáší údaje z chytrých zařízení, kamer nebo čidel, není dnes ničím neobvyklým. Naopak, s postupující automatizací jeho význam zásadním způsobem roste. Stále častěji je třeba měřit i v těžko dostupných místech, kde navíc obvykle není žádný zdroj elektrické energie. Ale i tam dosáhnou IoT služby od O2.

Základem služby IoT je čidlo, které měří příslušnou veličinu. S místem, kde se data zpracovávají nebo ukládají, musí být propojeno datovou sítí. Čidla určená pro napájení z elektrických rozvodů nejsou obvykle přizpůsobena pro napájení z baterie nebo akumulátoru. A pokud jsou umístěna v těžko odstupných místech, např. v přírodě, na vrcholcích hor, ve sklepích, studnách nebo na právě převážených kontejnerech či paletách se zbožím, byla by častá výměna baterií prakticky neřešitelná.

Zde je třeba použít úsporná, nízkoenergetická čidla, jejichž baterie vydrží několik let a která pro přenos dat používají speciální nízkoenergetické datové sítě, tzv. Low Power WAN, jako jsou např. NB LTE, Sigfox, LoRa apod. Přenášené zprávy jsou relativně krátké, k jejich přenosu tudíž stačí nevelké množství energie. Navíc se údaje nepřenášejí nepřetržitě, nýbrž jen v určitých časových intervalech nebo při detekci změny, např. nakládání kontejneru. V klidovém stavu je odběr čidla zanedbatelný.

O2 v současné době disponuje prakticky všemi typy pevných i mobilních datových sítí včetně úzkopásmových, a je tak schopno uskutečnit sběr dat v podstatě z kteréhokoliv místa v České republice. Totéž platí o čidlech. Prostřednictvím partnerů je O2 schopno zajistit nízkoenergetická čidla prakticky pro jakékoliv měření. Kradou v lese zloději stromy nastojato? Čidlo u cesty okamžitě rozezná, zda po ní jde houbař, nebo jede nákladní auto, a upozorní správce lesa.

Data jsou dostupná prostřednictvím aplikačního rozhraní, webového rozhraní nebo je možné je posílat zákazníkům přímo po síti.

„Klient, ať už je to koncový zákazník, nebo partner, který připravuje nějaké řešení pro svého zákazníka, k nám může přijít v podstatě s jakýmkoliv požadavkem a my mu navrhneme optimální řešení,“ říká Jan Lazar, manažer pro rozvoj mobilních, M2M a IoT služeb O2.

Řešení je dokonce možné individuálně přizpůsobit pro spolupráci s informačním systémem klienta, s jeho webovým portálem nebo aplikacemi, které mají data zpracovávat. Stačí přijít, specialisté O2 dosud vždycky dokázali navrhnout funkční a spolehlivé řešení.

Další informace a příklady reálného využití tzv. Internetu věcí naleznete zde.

Související článek Otestujte ve firmě phishing. 5 kroků, jak vytvořit simulovanou phishingovou kampaň
Nahoru