10 důvodů, proč jsou datovky lepší než maily a dopisy

Mít svou datovou schránku se vyplatí opravdu každému. Proč?

  1. Je to zadarmo
    Všechny firmy i občané neplatí za odeslání či přijetí datové zprávy od úřadu ani korunu.
  2. Nemusíte se vláčet na poštu ani na úřad
    Lepení obálek a čekání ve frontách je díky datovkám minulostí. Vše zařídíte z pohodlí kanceláře či domova. Stačí mít pouze internetové připojení a zřízenou datovou schránku.
  3. Je to bezpečné
    V době, kdy může být každý únik dat likvidační, jsou datovky jako váš bezpečnostní trezor. Veškerý obsah komunikace s úřady je šifrovaný. Neprolomil by je ani James Bond.
  4. Víte, s kým mluvíte
    Vždy je naprosto zřetelné, kdo je příjemce a odesilatel zprávy. Komunikační šumy jsou eliminovány.
  5. Nepřijdete o žádnou zprávu
    Veškerou korespondence s úřady vám datovka pohodlně připomene přímo do vašeho e-mailu nebo SMS.
  6. Komunikace už nikdy nebude chaos
    Doručené a odeslané zprávy přes vaši datovku se po 90 dnech smažou. Chcete-li si je však archivovat, máte šanci. Můžete si je ukládat do svého počítače nebo využít spisovou službu.
  7. Datovky mají váhu
    Úkony učiněné přes vaši datovku mají úplně stejnou váhu a právní účinky jako úkony, které jste učinili písemně (jako kdybyste na úřadě byli osobně).
  8. Vzdálenost pro vás není limitem
    Stále větší počet lidí nepracuje v kanceláři. Roste populace digitálních nomádů, kteří odjíždějí na zimu třeba do Asie nebo Austrálie. Ani tisícikilometrová vzdálenost od domova jim nezabrání podat v termínu daňové přiznání či vyřídit jinou úřední korespondenci. Mohou to udělat třeba z pláže.
  9. Stěhujete se? Nevadí
    Průměrný Čech se za život odstěhuje aspoň dvakrát. Adresu sídla firmy či organizaci při stěhování měnit musíte, kdežto datovka vám zůstane navždy stejná.
  10. Administrativa jedním klikem
    Víte, co všechno datovky umí? Na dálku, kdykoliv, odkudkoliv a zadarmo si můžete požádat např. o potvrzení bezdlužnosti, o výpisy z obchodního a živnostenského rejstříku, z rejstříku trestů právnických osob či z katastru nemovitostí. Velmi jednoduše díky datovce podáte také přehled o sociálním a zdravotním pojištění vašich zaměstnanců.

Jak ještě mohou datové schránky zefektivnit váš byznys?

Každá firma má datovou schránku zřízenou automaticky a státní správa je povinna komunikovat výhradně elektronicky. Pro všechny podnikatele, kteří komunikují datovými zprávami, jsou navíc v rámci datovek zřízeny tzv. doručenky. Jedná se o potvrzení doručení datové zprávy obdobně jako u doporučených dopisů.
Při komunikaci se státem nebo jiným úředním orgánem se za odesílání datových zpráv neplatí. Zpráva jiné firmě nebo osobě je zpoplatněna, ale ve srovnání s papírovým dopisem je mnohem levnější. Místo 44 Kč za dopis zaplatíte 18 Kč za datovou zprávu s doručenkou.
Další výhodou je také to, že zatímco při papírové komunikaci znamená více papírů také vyšší cenu dopisu, do datové zprávy můžete vložit přílohu o velikosti až 20 MB bezplatně. V následujících týdnech se velikost přílohy zvýší dokonce až na 50 MB.

Související článek Obránci v digitální éře. S čím firmám pomáhají etičtí hackeři?
Nahoru