Datová pevnost O2 v Praze Stodůlkách

Ostraha, všudypřítomné kamery a u vstupu snímač krevního řečiště dlaně. Ochrana serverů před digitálními zločinci, superbezpečné zálohování a stomegabitová linka zdarma. To není jen nové datové centrum, to je datová pevnost.

Otevíráme v pražských Stodůlkách nové datové centrum. Nejmodernější technologie, špičkové parametry a bezpečnostní opatření z něj činí v současné době nejbezpečnější datové centrum O2.

Každá bezpečnost začíná vstupem do budovy. Autorizovaný vstup, ostrahu, nepřetržitou bezpečnostní službu, pohybová čidla, systém průmyslové televize a další bezpečnostní prvky doplňuje v datovém centru Praha Stodůlky elektronický přístupový systém se čtením biometrických údajů.

Nejnovější technologie a design zaručují bezpečnost, spolehlivost a dostupnost datového centra na úrovni Tier III. Oddělením sálů s klimatizačními zařízeními od sálů se servery a zařízeními zákazníků se významně zlepšila kvalita a stabilita provozního prostředí, a tím samozřejmě i spolehlivost zařízení včetně požární bezpečnosti. Možnost oddělení teplých a studených uliček zdokonaluje hospodaření s energiemi a snižuje náklady na elektřinu.

V ceně služby je připojení datového centra do internetu s rychlostí 100 Mb/s. Data mezi datovým centrem a lokalitami klientů ale vůbec nemusí procházet veřejným internetem. Mohou proudit po linkách poskytovaných O2, kde je přenos dat nejen plně zabezpečený, ale také výrazně rychlejší. Volitelně lze zřídit geograficky oddělené zálohování dat s monitoringem, který zaručí, že k procesu zálohování nebudou mít přístup žádné neoprávněné osoby.

Škod způsobených kybernetickými útoky drasticky přibývá a ochrana před nimi je v současnosti nezbytná. Balíček služeb housingu v datovém centru Stodůlky se proto stará i o kybernetickou bezpečnost. Zahrnuje dvě služby.

První, O2 AntiDDoS Basic, umožňuje efektivně čelit cíleným DDoS útokům, které mohou zpomalit nebo i zcela vyřadit z činnosti servery klientů. Druhá služba, O2 Next Generation Firewall, je postavena na produktech Fortinet NGFW a poskytuje maximální možnou ochranu před průnikem škodlivých kódů do klientských serverů.

Provoz serverů v datovém centru tak přispívá nejen k zajištění souladu s požadavky zákona o kybernetické bezpečnosti, ale současně i k plnění požadavků nařízení GDPR.

Servery umístěné v datovém centru Stodůlky jsou provozovány v optimálním prostředí, ideálně chráněny před poškozením, zneužitím i kybernetickou kriminalitou. Nepřetržitě o ně pečuje tým odborníků. Klient přitom své servery plně ovládá, aniž by se musel starat o jejich provoz. Uspoří tak na nákladech a zároveň se zbaví spousty starostí.

Zdeněk Klímek, produktový manažer
Zdeněk ve společnosti O2 Czech Republic a.s. odpovídá za podporu a rozvoj produktů datových center. Dlouhodobě se zajímá také o trendy v oblasti ICT, jeho specializací je však housing, na který se detailně zaměřuje již více jak 7 let. Ve společnosti O2 pracuje od roku 2006.

Související článek Ochrana finančních transakcí je klíčová pro každé podnikání. Jaké jsou nejnovější bezpečnostní metody?
Nahoru