Už dvě třetiny serverů se odstěhovaly do datových center

Ty tam jsou doby, kdy si každý kopal svoji studnu či choval svoji krávu. Ty tam budou zanedlouho i doby, kdy si každý provozuje svůj informační systém. Poskytování IT služeb se velmi rychle stává stejnou komoditou jako poskytování elektřiny, vody nebo třeba městské hromadné dopravy.

Výzkum společnosti Vertiv, uskutečněný na vzorku 226 amerických firem a organizací různých velikostí a oblastí působnosti, ukázal, že 65 % respondentů svoje IT už do datového centra přesunulo nebo je během nejbližšího roku přesune. Podobná situace panuje i v Evropě. Podle údajů BroadGroup Consulting dosáhne v roce 2020 trh se službami datových center v západní Evropě hodnoty 13,5 mld. EUR při průměrném ročním růstu 11 %.

K hlavním důvodům, proč firmy a organizace přesouvají své servery a další IT zařízení do datových center, patří jednodušší rozšiřitelnost v budoucnosti, lepší konektivita a větší bezpečnost. Významnou roli hraje také neschopnost firem i organizací zajistit rozvoj IT vlastními odborníky a nedostatek financí na pořízení potřebných technologií a zajištění provozu.

Bezmála polovina klientů využívá služeb datových center pro zálohování. Těsně následují provoz aplikací, kritické infrastruktury a cloudové služby. K aplikacím, které se nejčastěji přesouvají do datových center, patří provoz a správa datových úložišť, e-mailové a databázové servery.

Pro většinu potenciálních zákazníků jsou bezpečnost a cena ta nejdůležitější kritéria pro přechod do datového centra. Mezi další patří spolehlivost napájení, budoucí rozšiřitelnost, konektivita nebo geografická vzdálenost do centra.

Provoz běžného serveru pro malou organizaci s příkonem okolo 200 W, dostupností 99,9 % a se vším komfortem vyjde v datovém centru O2 měsíčně na 1 090 Kč. Server bude pracovat a bude dostupný, i když v centrále firmy nepůjde proud nebo praskne vodovodní trubka nad serverovnou.

O kolik dražší je provoz takového serveru ve vlastní režii, se dá snadno odhadnout. Při daném příkonu činí jenom měsíční náklady na elektřinu 720 Kč. Provoz záložního zdroje přijde na nějakých 200 Kč a serverovna, klimatizace a další nezbytné služby (bez IT odborníků!) stojí měsíčně nejméně 600 Kč. Možná stojí za to se zamyslet.

 

Zdeněk Klímek, produktový manažer
Zdeněk ve společnosti O2 Czech Republic a.s. odpovídá za podporu a rozvoj produktů datových center. Dlouhodobě se zajímá také o trendy v oblasti ICT, jeho specializací je však housing, na který se detailně zaměřuje již více jak 7 let. Ve společnosti O2 pracuje od roku 2006.

Související článek Obránci v digitální éře. S čím firmám pomáhají etičtí hackeři?
Nahoru