V O2 připravujeme prostředí pro autonomní vozidla

Do roku 2020 bude na světě podle odhadů až 10 milionů datově propojených a autonomních vozidel. Aby na to byla Česká republika připravena, zapojila se do evropského projektu C-ROADS. Ten přispěje ke zvýšení bezpečnosti dopravy v Evropě a položí základy na cestě k využívání kooperativních systémů a automatizovaného řízení vozidel.

V rámci projektu C-ROADS Czech Republic budou v letech 2017 až 2020 nasazeny kooperativní inteligentní dopravní systémy (C-ITS systémy) nejen na dálnicích D1, D5, D11, ale i ve městech a městské hromadné dopravě či na železničních přejezdech. Důležitou součástí projektu bude testování využití stávajících, ale i zcela nových mobilních technologií pro vzájemnou komunikaci vozidel.

„Automobilový průmysl a doprava jsou oblastí rychlého technologického rozvoje. Výrobci zkoušejí nejen alternativní typy pohonů, ale v současnosti už testují i automatizovaná řízení vozidel,“ říká ministr dopravy Dan Ťok a doplňuje: „Některé testovací modely aut jsou již dnes vybavovány technologiemi, které realizují datovou komunikaci s dopravními systémy. Cílem je naučit vozidla sdílet informace mezi sebou a komunikovat s infrastrukturou, kdy se např. mezi vozidly a infrastrukturou automaticky předává informace o náledí na vozovce či přijíždějícím vozidle záchranné služby, kterému následně řidiči mohou přizpůsobit svou jízdu.”

Na projektu, který koordinuje Ministerstvo dopravy, spolupracuje kromě O2 dalších 7 partnerů a také organizace, instituce a firmy ze státního, univerzitního i soukromého sektoru.

V O2 budeme ověřovat technické možnosti hybridní vozidlové jednotky pro automatickou datovou komunikaci mezi vozidly. Dále máme na starosti integrační platformu projektu, zabezpečení přenosu dat a předávání zpráv s označením „bezpečné“, měření prostředí LTE testovacími vozy a vývoj mobilní aplikace, která bude řidiče varovat před událostmi na vozovce – na její model se můžete podívat zde.

Už nyní se můžeme s novou technologií setkat na dálničním úseku Pražského okruhu mezi Mirošovicemi a Rudnou, kde byly instalovány komunikační jednotky na infrastruktuře a na vybraných vozidlech Ředitelství silnic a dálnic.

Více zjistíte na webových stránkách projektu: www.c-roads.cz.

Související článek Obránci v digitální éře. S čím firmám pomáhají etičtí hackeři?
Nahoru