Od sálového počítače k datovým centrům

Málokdo už si dnes uvědomuje, jak obrovský skok udělaly počítače za posledních padesát let. V šedesátých letech minulého století byly počítače obrovská monstra obývající rozlehlé sály. Spotřebou energie se vyrovnaly menší vesnici, přesto byl jejich výpočetní výkon o několik řádů nižší, než mají dnešní mobilní telefony.

Snaha o miniaturizaci však spustila neuvěřitelný rozvoj technologií. Během nějakých patnácti let se několikrát výkonnější osobní počítač pohodlně vešel na pracovní stůl a ani tam nezabíral příliš místa. Počet součástek, které se vejdou do jednoho integrovaného obvodu, se od šedesátých let do současnosti zdvojnásobuje každých 18 měsíců. Většina z nás si dnes práci bez počítačů už ani nedovede představit.

Bublina, známá pod názvem dot-com, přinesla další boom. Doslova každý musí být přítomen na internetu, a to, pokud možno, ihned. Webové stránky, e-mailové i obchodní servery musí běžet spolehlivě a být každému dostupné čtyřiadvacet hodin denně. A množství dat i aplikací raketově roste.

Stále výkonnější servery pro spolehlivý chod vyžadují specifická provozní prostředí, výkonnou IT infrastrukturu, kvalitní datové připojení, nepřetržitou odbornou údržbu a v neposlední řadě i ochranu před mimořádnými událostmi či kybernetickou kriminalitou. Doba počítačových sálů se vrací. Jen se jim teď říká datová centra.

Za paušální poplatek, mnohem levněji, než by to dokázali jejich provozovatelé vlastními silami, zajišťují datová centra pro zařízení nejen optimální provozní podmínky, ale nezřídka i další služby, například ostrahu či dohled. A datová úložiště i servery se do nich masově stěhují. Končí éra provozu IT a začíná éra využívání IT.

„Vzali jsme server, odvezli ho do datového centra, zapojili a rozjeli. Ono se z hlediska funkcionality serveru vlastně nic zásadního nestalo. Změnilo se to, že máme provoz serveru zajištěný 24 hodin, sedmkrát týdně,“ Vladimír Sedlář, jednatel, SmartWave s. r. o., klient datového centra O2.

 

Zdeněk Klímek, produktový manažer
Zdeněk ve společnosti O2 Czech Republic a.s. odpovídá za podporu a rozvoj produktů datových center. Dlouhodobě se zajímá také o trendy v oblasti ICT, jeho specializací je však housing, na který se detailně zaměřuje již více jak 7 let. Ve společnosti O2 pracuje od roku 2006.

Související článek Obránci v digitální éře. S čím firmám pomáhají etičtí hackeři?
Nahoru