Příběhy české ligy XIII: Zápotočného bomba po standardce rozehrané natřikrát. Liberec míří k titulu (2005/2006)

„Život je nejistota, musíte být odvážní, abyste se s tím naučili žít.“

Tak znělo motto, jež liberecký trenér Vítězslav Lavička vyvěsil v kabině před zápasem s Baníkem Ostrava na jaře 2006. Kouč, jenž často své svěřence motivoval nejrůznějšími citáty, snad ani netušil, že tentokrát bude v heslu ukryta naprostá pravda. Přesněji to ani vyjádřit nemohl.

Zápas hraný na stadionu U Nisy v sobotu 11. března 2006 totiž přinesl napínavou partii s dramatickým rozuzlením v úplném závěru.

Domácí Slovan byl po 19 kolech v čele tabulky s 42 body a sedmibodovým náskokem na druhé Teplice. Kdyby uspěl, mohl se po dvou třetinách soutěže ještě víc přiblížit prvnímu titulu po čtyřech letech. Jenže Lavičkovi svěřenci se tehdy před vlastním publikem hodně střelecky trápili. Dokonce tam dvakrát v řadě vyšli naprázdno.

Vítězslav Lavička. Foto: epojisteniliga.cz

Neposedný Besta kroutil hlavou

Ani proti Ostravě se jim útočení moc nedařilo. Do šancí se dostávali jen sporadicky, a když už si jednu vytvořili, Jan Holenda v ní nepochopitelně selhal. Obešel sice brankáře, jenže z úhlu laxně trefil jen boční síť.

Zato hosté vedení koučem Pavlem Hapalem prokazovali, že se hodlají co nejdříve dostat ze zrádných spodních vod ligové tabulky. Už v úvodním dějství si vypracovali tři gólové příležitosti a Liberec musel pokaždé podržet výborně chytající gólman Marek Čech.

Také po změně stran měli sice Severočeši územní převahu, jenže na polovině soupeře se utápěli v bezradnosti. Baník byl opět daleko nebezpečnější. Po bombě Michala Lesáka už jeho hráči dokonce zvedali ruce nad hlavu – ovšem míč zastavilo břevno!

To nejpodstatnější se tak událo v tříminutovém nastavení. Rozhodčí odpískal faul ostravského Zdeňka Staňka na domácího Martina Abrahama a nařídil přímý kop těsně za hranicí pokutového území. K exekuci se postavil liberecký kapitán Tomáš Zápotočný, jenže svou dělovkou jen trefil Pavla Bestu, který předčasně vyběhl ze zdi. Viník dostal žlutou kartu a standardka se opakovala. Tentokrát to na sebe vzal Ivan Hodúr a zkusil to technickou ranou. Opět ale napálil jen neukázněného Bestu. Ten ani napodruhé nedodržel předepsaných 9,15 metru ve zdi. Během několika vteřin tak byl dvakrát napomínán a sudí jej vyloučil! „To se mi ještě nestalo a doufám, že už nestane,“ kroutil hlavou po zápase, jehož konec strávil v šatně.

Přečtěte si také:

Příběhy české ligy XII: Tatarský biftek ve tvaru slávistické hvězdy nejvíc chutnal »Baldovi« Homolovi (2004/2005)
Příběhy české ligy XI: Michal Bílek rozjíždí blšanský boj o záchranu před 51 diváky (2003/2004)
Příběhy české ligy X: Fantastický výkon Jaromíra Blažka v klíčovém derby pražských »S« (2002/2003)

Přišla pomoc shůry

Třetí pokus vzal na svá bedra znovu Zápotočný a tentokrát mu to vyšlo dokonale – neuvěřitelnou pumelenicí prostřelil zeď i gólmana Martina Rašku a rozhodl o výhře Liberce 1:0!

„Řekl jsem si prostě, že dám ránu, i kdyby to mělo ostravského hráče odnést do branky,“ popisoval šťastný autor vítězné trefy.

Liberec doma skóroval po 351 minutách hry, a protože Teplice druhý den remizovaly v Plzni, vybudoval si po 20 kolech rozhodující devítibodový náskok.

Nejistota, před níž Lavička varoval své hráče, se proměnila v definitivu dvě kola před koncem. Po remíze s Mostem bylo jasné, že Slovan už nemůže být předstižen a slavil tak svůj druhý mistrovský titul v dějinách české ligy.

Tak jako proti Ostravě jej k němu dovedla ohromná vůle, soudržnost a silný charakter. A ještě jeden důležitý faktor, o němž po vydřeném vítězství nad Baníkem mluvila duše mužstva Zápotočný: „Máme štěstí. Ale to proto, že mu jdeme naproti. Fotbalový Bůh vidí, že pro to děláme všechno.“

Velký bojovník se za to se svým týmem dočkal sladké odměny.

Sledujte to nejlepší z české ePojisteni.cz ligy v O2 TV!

[blog_program_info id=“13720429″]

[blog_program_info id=“13743489″]

[blog_program_info id=“13774418″]

[blog_program_info id=“13821170″]

Přečtěte si také:

Udělá Juventus ze Schicka nejdražšího Čecha historie? Dohoda už je prý na světě!
Plzeň uctila Rajtorala videem, co vám vžene slzy do očí! Ohradila se i proti tvrzením Sportu
Barca věnovala Messimu úžasný obří transparent! Leo ho krásným gólem zničil za 12 minut!

 

Foto: fotbal.hattrick.cz
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru