Bitevní pole Vlasty KAISERA: Kam se poděla italská defenzíva?

Začnu jedním připomenutím. Tak trochu z říše pohádek, především pro mladou generaci. V roce 1990 se italské kluby staly vítězi všech tří evropských pohárových soutěží.

AC Milán vyhrál tehdejší Pohár mistrů evropských zemí (až od roku 1992 nesoucí název Liga mistrů). Sampdoria Janov dobyla dnes už neexistující Pohár vítězů pohárů. A finále Poháru UEFA (dnes Evropská liga) bylo čistě italskou záležitostí. Juventus Turín v něm ve dvou zápasech zdolal Fiorentinu.

[fve]https://youtu.be/7qoHq2AiH8I[/fve]

Zlaté časy s ITALSKOU obranou

Tehdy platilo ve fotbale nepsané pravidlo: Italské kluby začínají od obrany. Nebyla to už přitom ani zdaleka doba klasického catenaccia. Zvláště AC Milán se snažil hrát velmi ofenzivním stylem, staralo se o to nizozemské trio Frank Rijkaard, Ruud Gullit, Marco van Basten. V Sampdorii Janov jsme také našli duo nejvýraznějších osobností v útoku – Gianluca Vialli a Roberto Mancini. Tehdejší Juventus měl zase vepředu Pierluigi Casiraghiho a Salvatore Schillaciho, Fiorentina Roberta Baggia.

Frank Rijkaard, Marco van Basten, Ruud Gullit

Ale obrana byla pro Italy opravdovým základem. Tak jako byly ve středověku hradby základem prosperity města. Kdyby je nemělo, bylo by rozvráceno, rozkotáno a rozkradeno. Jen uprostřed pevných hradeb se mohlo nahromadit bohatství, ať už materiální nebo duchovní.

Ano, obrana byla pro italské kluby základem. ITALSKÁ OBRANA, zdůrazňuji!  Jen si to připomeňme z onoho roku 1990, kdy italské kluby dokonaly v rámci evropských pohárů slavný hattrick. Sestava defenzívy AC Milán ve vítězném finále proti Benfice Lisabon? V brance, Giovanni Galli obrana Mauro Tassotti, Alessandro Costacurta, Franco Baresi, Paolo Maldini.

Franco Baresi

Sestava stejné formace Sampdorie Janov, která ve finále PVP zdolala po prosloužení Anderlecht Brusel? Gianluca PagliucaMoreno Mannini, Pietro Vierchowod, Luca Pellegrini, Amedeo Carboni.

Pietro Vierchowod (Sampdoria)

A složení defenzívy Juventusu ve finále Poháru UEFA proti Fiorentině? Stefano Tacconi – Nicoló Napoli, Pasquale Bruno, Dario Bonetti, Luigi De Agostini. A poražená Fiorentina: Marco Landucci – Antonio Dell´Oglio,  Celeste Pin, Sergio Battistini, Giuseppe Volpecina.

Italové, Italové, Italové…Italové. Absolutně a výhradně. Pouze a jedině.

Jak prospěli Italům cizinci?

Časy se změnily, padly téměř všechny hranice pro angažování fotbalistů ze zahraničí. Dobrá, přinese-li to kýžený efekt a pomůže to kvalitě a atraktivitě, prosím.

Ale co přineslo otevření hranic italským klubům?

Za posledních devět let hrály jen dvakrát finále Ligy mistrů a jen jednou ho vyhrály. V Poháru UEFA (Evropské lize) čekají na finálovou účast a vítězství marně od roku 1999!

A jak se snaží (snažily) dobýt Ligu mistrů v této sezóně? AS Řím vypadl s Portem už v play-off. Doma prohrál v odvetě 0:3, jediný rodilý Ital v jeho defenzívě byl třiatřicetiletý Daniele De Rossi (záložník nouzově přeškolený na stopera) a ten byl navíc v klíčový moment zápasu vyloučen. V defenzívě tak zbyli pouze cizinci: Wojciech Szczęsny (Polsko) – Juan Jesus (Brazílie), Konstantinos Manolas (Řecko), Bruno Peres (Brazílie).

Daniele De Rossi (AS Řím) a Marek Hamšík (Neapol)

Neapol ve skupině Ligy mistrů hraje, ale už dvakrát přišla o možný postupový mečbol. Působí silně neitalsky – ve čtyřech zápasech dala devět branek (více jen Barcelona, Real, Bayern, Borussia Dortmund, Arsenal a Manchester City), ale také sedm dostala. Poslední složení její defenzívy v zápase na půdě Beşiktaşe Istanbul vypadalo takto: Pepe Reina (Španělsko) – Elseid Hysaj (Albánie), Nikola Maksimovič (Srbsko), Kalidou Koulibaly (Senegal), Faouzi Ghoulam (Alžírsko).

Kde jsou?

Čest italských defenzivních hráčů částečně zachraňuje jen Juventus Turín, který v posledním zápase Ligy mistrů proti Lyonu nastoupil vzadu takto: Gianluigi BuffonDani Alves (Brazílie), Leonardo Bonucci, Andrea Barzagli, Patrice Evra (Francie). Ovšem Buffonovi je osmatřicet, Barzaglimu pětatřicet a Bonuccimu devětadvacet…

Nové a silné italské talenty pro obranu (až na výjimky – milánští Gianluigi Donnarumma a Alessio Romagnoli) prostě NEJSOU VIDĚT!

Gianluigi Donnarumma

Nezbývá než tedy naléhavě zopakovat otázku z titulku: Kam se poděla italská defenzíva? A přidat další: Kam mizí italští obránci? A následně: Kam odlétla italská klubová sláva? Zdá se mi, že všechny tyto otázky spolu velmi úzce souvisí…

Italskou ligu můžete v O2 TV pravidelně sledovat na stanicích Sport 1 a Sport 2!

Zpětně si můžete pustit třeba šlágr Neapol – Lazio.

[blog_program_info id=“9780749″]

Nebo souboj AS Řím s Bolognou, za kterou hraje Ladislav Krejčí.

[blog_program_info id=“9792748″]

Foto: Reuters, messinasportiva.it, dnamilan.com, acmilan.com, bbc.co.uk
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru