Fotbalový RADAR: Liga mistrů bez Tourého a se stabilizovaným Realem. A favoritem je pro mě Bayern

V dresu Manchesteru City se v Champions League neobjeví Yaya Touré. Třiatřicetiletý záložník z Pobřeží slonoviny je klubovou legendou a vyhrál s ním všechny trofeje v moderní éře.

Sice se nestal obětí čistky nového manažera Pepa Guardioly, který vyprovodil mimo jiné brankáře Joa Harta, ale na soupisce pro prestižní evropskou soutěž se neobjevuje.

yaya toure

Citizens totiž mohli jmenovat jen 21 hráčů, z toho 17 cizinců (trest za to, že utrácejí své peníze, zatímco jiné kluby jsou zadlužené až po uši). Na vítěze Ligy mistrů z roku 2009 Tourého tak prostě nezbylo místo.

Sice hrál v poslední době spíš v pochodovém tempu, ale svými zkušenostmi a citem pro přihrávku by jistě mohl být ještě užitečný. Bude tedy hrát jen domácí soutěže a myslím, že je to předzvěst jeho konce na Etihad Stadium.

Soupiska vedoucího týmu Premier League je vůbec pozoruhodná. Jsou na ní jen dva klasičtí útočníci. Vedle Sergia Agüera, jenž často marodí, a mladého Kelechiho Iheanacha sice figuruje ještě Španěl Nolito, ale to je spíš křídlo než centrforvard. Guardiola nejspíš spoléhá na to, že góly budou dávat i hráči druhého sledu. A tím spíš mu může scházet střelecky disponovaný Touré.

Žádný strach z epidemie

Tradičně vysoké ambice, dle mého soudu zcela neodpovídající vynaloženým investicím a kvalitě hráčského kádru, má Arsenal. Kanonýři v létě uvolnili čtyři střední záložníky – Tomáši Rosickému, Mikelu Artetovi a Mathieumu Flaminimu vypršela smlouva a Jack Wilshere překvapivě odešel na hostování do průměrného Bournemouthu.

Arséne Wenger přivedl jen jediného hráče na tohle místo v sestavě. Je jím Granit Xhaka z Mönchendgladbachu. Tím jde do značného rizika.

Granit Xhaka

Jistě, stále má posty zdvojené. Disponuje Santim Cazorlou, Francisem Coquelinem, Mohamedem Elnenym a Aaronem Ramseym. Posledně jmenovaný je ale na marodce a po úspěšném mistrovství Evropy s velšskou reprezentací doplácí na nedostatek odpočinku.

A protože každoročně v kabině Arsenalu propukne epidemie zranění, vůbec bych se nedivil tomu, kdyby v listopadu a prosinci nebylo s kým hrát.

Ostatně, problémy jsou i v obraně. Gabriel Paulista se má vrátit nejdříve v říjnu a Per Mertesacker dokonce až po Novém roce. Nu a ve středu odkulhal z přátelského zápasu s Finskem německý reprezentant Shkodran Mustafi, nová akvizice z Valencie.

Zbývá tedy Laurent Koscielny a mladý Rob Holding, který tak těžké zápasy ještě nikdy nehrál. A za této konstelace ještě Wenger pustí Caluma Chamberse na hostování do Middlesbrough. Tomu říkám hra s ohněm.

Tvrdé jádro zůstává

Největší favorité sázejí na stabilizaci. Z kádru obhájce trofeje Realu Madrid nikdo důležitý neodešel. Snad až na Jesého, ale místo něj se vrátil Álvaro Morata. Neusnou hvězdy na vavřínech? To je snad jediné nebezpečí pro tým Zinedina Zidana. Vždycky je dobré zvýšit konkurenci, aby si nikdo nebyl jistý svým místem.

U Realu mě nečinnost na trhu překvapuje o to víc, že nedávno dostal trest v podobě zákazu přestupů, který byl odložen na příští rok. Čekal jsem tedy, že vyvine větší úsilí.

[blog_program_info id=“8833704″]

Bayern Mnichov se činil mnohem víc. Novému trenérovi Carlu Ancelottimu s předstihem koupil talentovaného Renata Sanchese a mistra světa Matse Hummelse.

Brzy však bude nucen omladit kádr mnohem víc. Oporám Philippu Lahmovi, Francku Ribérymu, Arjenu Robbenovi a Xabimu Alonsovi je dávno přes třicet.

Mužstvo je tedy dlouho pohromadě a stárne. Ale letos to ještě bude velká síla. Dokonce je pro mě bavorský velkoklub největším favoritem. Ancelotti měl totiž bezprostředně po svém příchodu úspěchy takřka všude. Vzpomeňte na Chelsea či Real Madrid.

Carlo Ancelotti

A kdo by mohl být s Bayernem ve finále? Co třeba Juventus? Ten jde podobnou cestou. Tvrdé jádro a každý rok minimálně jedna zvučná posila.

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru