Ring Ondřeje NOVOTNÉHO: Doping ke sportu patří, ať se nám to líbí nebo ne

U individuálních sportů, které jsou postaveny na menší kreativitě, ale na větším objemu a výkonu, je spojení s dopingem až neuvěřitelně pevné.

Kanadské zlato v Soulu

Když zakleknul Ben Johnson v Soulu v roce 1988 do bloků a já fandil Carlu Lewisovi, tak jsem hned říkal bráchovi, že je nasypaný.

„Podívej se na tu dokonalost svalů. Oba víme, že tohle se nedá normálně udělat,“ říkal jsem mu.

No a pár týdnů nato už byl Johnson bez svého zlata.

Ben Johnson Carl Lewis Seoul 1988

Ben Johnson

Tajný závod?

Taky jsem fandil Lanci Armstrongovi a hltal jeho knížky, byť jsem stejně jako ostatní tušil, že to nebude asi úplně čisté. Tak jsem chtěl aspoň věřit…

Pak jsem si před dvěma lety přečetl knihu Tajný závod, která se stala bestsellerem a kde vrchní domestik a jeden z mých velmi oblíbených cyklistů Tyler Hamilton detailně odkrývá kuchyň, ve které se cyklistika vařila a dost možná i nadále vaří.

[blog_program_info id=“6818155″]

Každý sportovec, který to kdy myslel vážně se svými sportovními sny, jistě cítil to samé, co popisoval Hamilton. Jak se dostal do bodu kariéry, kdy se stanete buďto jezdcem pro zábavu, nebo profesionálem se vším všudy. Což nejen v cyklistice znamená/alo jednat ruku v ruce s dopingem. (Knihu doporučuji!)

lance Armstrong

Přečtěte si také: Ring Ondřeje NOVOTNÉHO: Proč byli fotbaloví Oscaři jako nepovedený maturiťák?

Příběh „věčného rekordu“

Bývalá atletka Jarmila Kratochvílová dodnes tvrdí, že trénovala extrémně kvalitně, měla výborné zázemí a pravidelně si píchala B12, o které se svým tehdejším trenérem říká, že měla anabolický dopad.

Svůj slavný rekord v běhu na 800 metrů zaběhla v roce 1983 (1:53,28). V tomto roce zaběhla za 1:55 (či lépe) hned třikrát. V historii se to pak povedlo jen dalším 5 ženám a každé jen jednou.

Mimochodem, ve stejné době naplno běžel největší státem a stranou podporovaný dopingový program všech dob a nasypané Němky a Rusky, které se následně přiznávaly, jak byly nuceny brát neskutečné dávky zakázaných prostředků, se paní Jarmile dívaly rozpačitě na záda.

jarmila kratochvilova

jarmila kratochvilova aftonbladet se

jarmila kratochvilova iltasanomat fi

Paní Jarmila dnes v rozhovorech popisuje, že občas sedí se stopkami v ruce a nervózně u svého televizoru poposedává, jestli ji náhodou někdo nepřekoná. Jedna vteřina je na osmistovce skoro jako věčnost.

Na rozdíl oné vteřiny se ke Kratochvílové naposledy v roce 1989 dostala Kubánka Quirotová.

[blog_program_info id=“6818155″]

Kauza meldonium

No a nyní přichází na scénu Maruška Šarapovová. Meldonium, které bere údajně deset let, se stalo dopingovým hitem prvního kvartálu letošního roku. Již přes 160 sportovců z celého světa uvízlo v sítí, kterou dopingoví komisaři ocenili na S4. Což znamená velmi vážné provinění a 4 roky natvrdo.

Přečtěte si také: Ring Ondřeje NOVOTNÉHO: Role „třetího muže“ je pro bojové sporty KLÍČOVÁ!

Maria Sharapova of Russia hits a return to Petra Kvitova of the Czech Republic during their women's singles semi-finals tennis match of the WTA Finals at the Singapore Indoor Stadium October 31, 2015. REUTERS/Edgar Su

A to je ve sportu dost často vlastně doživotí. Její případ nastaví zrcadlo. Zrcadlo trestu, který za své provinění dostane, ale i tomu, co zvládnou peníze, za ně pořízení právníci a všechna ta mašinerie okolo.

[blog_program_info id=“6818155″]

Otázky pro svědomí

Nevím jak vy, ale já mám trochu problém uvěřit atletům, že jsou čistší než ti před nimi, když 10 sekund na 100 m je dnes sotva na finále.

Nejsem si jist, že cyklisté, kteří nyní jezdí Tour de France rychleji než „továrna“ Armstrong, nevědí, jak chutná modernější EPO.

Možná se pletu a tréninkové metody a hranice, které nabízí společně s dokonalou rehabilitací ty nejmodernější postupy, je v současnosti skutečně pouští až na samé fyziologické hranice člověka.

Jenže pak mám o to větší otazník u naší paní Jarmily.

[fve]https://youtu.be/-bnZjD7PlGI[/fve]

Za 33 let se nenašel nikdo, kdo by trénoval lépe, měl chytřejšího trenéra, stejně harmonické rodinné zázemí a nepoužíval lepší metodu než B12 injekčně?

Sport je skvělá věc a doping k němu patří, ať se nám to líbí nebo ne. Jen se každý musí rozhodnout, jak se k němu bude stavět. Sám za sebe a za své svědomí.

Jak to máte vy?

Foto: thesportsfansjournal.com, telegraph.co.uk, aftonbladet.se, iltasanomat.fi, Twitter

 

Ondřej Novotný Autor článku
Ondřej Novotný
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru