Bitevní pole Vlasty KAISERA: Fanoušci se ptali, Leicester a Chelsea odpovídali

Utkání přineslo po strhujícím průběhu výhru domácích Lišek v poměru 2:1.

jamie vardy

Na řadu z otázek dal tento zápas odpověď, na zodpovězení řady dalších, včetně těch nejdůležitějších (Vydrží parta kolem manažera Ranieriho v boji o titul až do samotného konce?  Bude Chelsea bojovat až do ligového závěru jen o záchranu? Ustojí to všechno manažer Mourinho?), si ale musíme samozřejmě ještě počkat.

Otázky zodpovězené

Prodlouží Leicester sérii ligových zápasů bez prohry a také se vstřelenou brankou?

ANO. Lišky z Leicesteru jsou bez prohry devět kol v řadě. Je to jejich rekord v Premier League a vyrovnaný rekord z nejvyšší soutěže z roku 1966. Tedy z roku, kdy se Anglie poprvé a naposledy stala mistrem světa… Zároveň prodloužily sérii utkání, v nichž skórovaly, na sedmnáct. V tomto ligovém ročníku už daly 12x dva (a více) gólů.

Přečtěte si taky: Bitevní pole Vlasty KAISERA: Zasněný Mourinho vyhlížel triumf v Lize mistrů. V Římě se pískalo

 

Naváže Chelsea na nadějný výkon v Lize mistrů proti Portu i na vítězný výsledek?

NE. V prvním poločase neměla ani jednu střelu přímo na branku. Ve druhé půli to už bylo lepší, sahala i na vyrovnání, ale výsledek se nedostavil, obhájce mistrovského titulu musel skousnout už devátou prohru za šestnáct kol. To je stejný počet, jako Mourinho zažil po svém návratu na lavičku Chelsea za předešlé dvě kompletní sezony, tedy za 76 kol!

Bude dál pokračovat ve své produkci továrna na góly Jamie Vardy – Riyad Mahrez?

ANO. Alžířan na jeden gól nahrál a druhý sám dal, Angličan vstřelil důležitou otevírací branku zápasu. Celkem má Jamie Vardy na kontě 15 gólů a 2 asistence, Riyad Mahrez 11 gólů a 7 asistencí. Podílel se tedy přímo na 18 ligových brankách – tolik jich dal celý tým Chelsea dohromady…

vardy mahriz mahrez

Bude dál pokračovat střelecká abstinence bývalé továrny na góly Diego Costa – Eden Hazard?

ANO. Eden Hazard nedal gól již v devatenácti zápasech Premier League a v sedmadvaceti soutěžních utkáních v řadě. V první půli navíc musel střídat. Nepěkný faul na něj spáchal konkurent Jamie Vardy, což byla jediná kaňka na jeho výkonu. Jinak ale Vardy zcela převzal od Diega Costy roli gólového Zabijáka.

Costovi se tak ještě nedávno oprávněně přezdívalo, ale dívat se na něj dnes – to je jako kdybyste zabijákovi zabavili všechny jeho zbraně a ještě svázali ruce. Zbývá mu jen zabijácký pohled a občasná ta strkanice po ztrátě míče.

diego costa jamie vardy

Přečtěte si taky: Perličky z Premier League: Diego Costa měl s Jamiem Vardym menší nedorozumění. Jak by to asi dopadlo v boxerském ringu?

 

Budou se dál roztahovat „nůžky“ v počtu získaných bodů mezi Leicesterem a Chelsea?

ANO, ale v opačném směru. Vloni touto dobou byla Chelsea na čele tabulky, nasbírala 39 bodů. Leicester byl poslední s pouhými deseti body. Rozdíl 29 bodů se do konce sezony ještě zvýšil na 46, samozřejmě ve prospěch Chelsea.

Současný stav? Leicester je na zcela opačném pólu tabulky a odstup od šestnácté Chelsea navýšil na 20 bodů!

Povede se Claudio Ranierimu „vendetta“ za propuštění z Chelsea?

ANO. Italský manažer vedl Chelsea mezi lety 2000 až 2004. Postupně stoupal tabulkou (2 x 6. místo, pak 4., nakonec 2. místo) ale Romanu Abramovičovi to bylo málo. Jubilejní dvoustý zápas už Ranieri na lavičce Blues neabsolvoval a byl propuštěn.

Vystřídal ho José Mourinho a okamžitě dovedl kádr, který Ranieri až doposud vytvářel a připravoval, k titulu. Oba dva trenéři se pak potkali ještě na italské půdě a Mourinho Ranieriho nijak nešetřil. Mimo jiné prohlásil: „Jeho názory mě příliš nezajímají, je příliš starý na to, aby změnil svou mentalitu. Ta evidentně není vítězná, protože ligovou soutěž ještě nikdy nevyhrál. A těžko se učí nové věci – po čtyřech letech strávených v Anglii dovedl říct nanejvýš „Dobré ráno“ a „Dobrý den“, zatímco já už v prvním roce v Itálii běžně komunikoval v italštině.“

Po pondělním zápase si asi také moc nepopovídali. Mourinho Ranieriho po závěrečném hvizdu u laviček symbolicky objal a pronesl jakousi blahopřejnou formuli, ale italský manažer nasadil spíše odtažitý výraz. Teprve poté rozdával široké – a vítězné – úsměvy na všechny strany.

claudio ranieri

Může tento duel napovědět něco o zisku titulu?

NE. I když pro to Leicester dělá v každém zápase maximum, ještě stále se nedá říct, že by byl skutečně vážným kandidátem na titul. Do konce soutěže zbývá ještě předlouhá doba, stát se může cokoliv.

Jamie Vardy a Riyad Mahrez mohou v lednu zamířit jinam, tým se zalekne vlastní velikosti a výjimečnosti své šance, prokáže nezkušenost v podobném typu boje. Mohou mu dojít i fyzické síly – a jeho fotbalový projev přitom právě na fyzičce stojí.  Zatím ale na King Power Stadium rozhodně mohou snít s otevřenýma očima!

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru