Sparta proti Baníku: staré známé story

Sparťané si úterním pohárovým utkáním s CSKA Moskva spravili chuť po nepodařené ligové overtuře v Jihlavě a hlavně si zvedli sebevědomí před bitvou s ostravským Baníkem. Ten rozhodně nepatří mezi oblíbené soupeře Letenských, v zápasech nepadá mnoho branek, navíc Ostravští umí soupeře nepříjemně potrápit.

Na co může trenér Ščasný v sobotu odpoledne spoléhat? Pokud jeho hráči navážou na výkon z Moskvy, tak je to určitě útočná hra. Spartu v úterý zdobil rychlý přechod do ofenzívy, především po přihrávkách Marka Matějovského. Jejich nejčastějším adresátem byl v prvním poločase rychlonohý Kehinde Fatai, letní přestupová akvizice Letenských. V druhé půli to byl zejména Ladislav Krejčí, kdo nejvíce hýřil aktivitou směrem k moskevské bráně.

Problémy v defenzívě

Tradiční bolístkou Sparty zůstává ovšem hra obranné formace, především pokud jde o rozehrávku z vlastní poloviny. Lukáš Vácha už by se měl vyvarovat riskantních nahrávek směrem k vlastní bráně v momentě, kdy nemá přehled o pohybu protihráčů za vlastními zády.

Naopak jistotu zatím sparťané nacházejí ve výkonech uzdraveného brankáře Bičíka, který se v Moskvě dokonce blýskl chycenou penaltou. Z dalších hráčů s defenzivními úkoly na sebe v dobrém slova smyslu upozornil navrátilec Martin Frýdek, obětavě pracující ve středu hřiště na odebírání balónů soupeři a zásobování spoluhráčů kvalitními přihrávkami.

Hledající se Baník

Baník Ostrava absolvuje i druhý ligový zápas na cizí půdě a soutěžní premiéru na Městském stadionu v Ostravě – Vítkovicích si tak odbude až ve 3. kole v duelu proti Mladé Boleslavi. Právě dramatické okolnosti provázející finanční situaci Baníku i spory mezi fanoušky, městem Ostrava a fotbalovým klubem ohledně toho, kde se budou hrát ligová utkání Baníku, jistě nepřispívají k poklidné přípravě týmu.

Odchod z kultovních Bazalů na moderní víceúčelový stadion ve Vítkovicích vnímají někteří příznivci ostravského týmu takřka jako zradu. Ohled přitom moc neberou na chátrající stav baníkovského svatostánku, i když je na druhou stranu docela pochopitelné, co jim vadí na multifunkčním stadionu vybaveném „přežitým“ atletickým oválem, který vzdaluje diváky od dění na hřišti.

Není co ztratit

Nicméně do Prahy baníkovce doprovodí hlavně skupina nejvěrnějších fans a je třeba jen doufat, že se vše tentokrát obejde bez excesů rowdies v době utkání. Záleží také, jestli jim jejich oblíbenci na hřišti dají důvod spíš k radostné oslavě, nebo k frustraci z prohry. Navzdory neúspěšnému výsledku neměla totiž Ostrava vstup do ligy vůbec špatný. Se Zbrojovkou Brno sehrála vyrovnaný zápas a jen nepozornosti v závěru obou poločasů ji připravily o bodový zisk.

Určitou psychologickou výhodu může představovat fakt, že Baník vlastně nemá na Spartě co ztratit. Může jen získat. Do karet mu navíc hraje na české poměry vysoká úspěšnost v zápasech na Letné. Důležitá bude spolehlivá hra obrany, se kterou trenér Korytář v posledních zápasech není úplně spokojený. V Brně musel už o poločase stáhnout ze hry levého obránce Vengřínka, po jehož chybě vstřelili domácí první gól.

Čeho se tedy v sobotním odpoledním zápase, který od 15.00 vysílá O2 Sport, můžeme dočkat? Doufejme, že důstojné divácké návštěvy a tomu odpovídajíc atmosféry v Generali Areně. Vždyť sparťané se v minulé sezóně zařadili s průměrem 9 344 diváků na zápas v pořadí návštěvnosti hned za mistrovskou Plzeň. Otázkou ovšem zůstává, zda Sparta naváže na úterní výkon z Moskvy a potěší nás pohlednými útočnými akcemi. A Ostravě nezbývá než věřit, že se jí podaří zopakovat zázrak a neodjede z Letné s prázdnou. Ostatně, když už tu baníkovci bodují, berou rovnou všechny tři body.

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru