Test: Samsung Galaxy A5 (2016) nabídne luxus těch nejlepších za lákavou cenu

Samsung se již loni rozhodl přinést luxusní provedení i do střední třídy smartphonů a letos v tomto trendu s řadou A pokračuje. Model A5 má výbavu, která si v ničem nezadá se špičkovými smartphony, zpracování rovněž na té samé úrovni a přitom cena je mnohem příznivější než u aktuálních premiantů.

Nový Samsung Galaxy A5 (2016) je smartpone střední třídy s vlastnostmi blízkými vlajkovým lodím. Prioritou tu není výkon, ale praktická funkčnost. V rámci šetření tedy dostal oproti top modelům trochu obyčejnější hardware v podobě osmijádrového procesoru a 2 GB RAM. Ten není rekordmanem benchmarků, ale na druhou stranu rozhodně nedostatkem výkonu netrpí.

Podobné je to u displeje, který se nežene za superlativy v parametrech. Ale úhlopříčka 5,2 palce, rozlišení Full HD a Super AMOLED technologie znamenají, že obraz je velmi kvalitní a líbivý, především díky velmi živým barvám. Oproti supertelefonům s QHD displeji pozná rozdíl málokdo. Zatím se tu musí uživatelé spokojit s Androidem 5.1.1 Lollipop, ale zrovna Galaxy A5 (2016) by měl dostat aktualizaci na šestkový android.

To je ovšem, co se kompromisů týče, vlastně vše. Luxusní tělo vyvedené v kombinaci kovu a tvrzeného skla Gorilla Glass nápadně připomene špičkové modely Galaxy S6, v dané cenové kategorii patří A5 k velmi dobře zpracovaným telefonům. Pocitově opravdu není letošní Galaxy A5 výrazně vzdálen i od dvakrát dražších smartphonů.

Ve výbavě nechybí třeba čtečka otisků prstů, která je pro Samsung typicky vestavěna do středového home tlačítka. Nechybí tu slot na paměťové karty, vnitřní paměť má solidní kapacitu 16 GB, samozřejmostí je LTE a NFC. I baterie tu má slušnou kapacitu 2 900 mAh, takže rozhodně nehrozí, že by bylo nutné po půl dni zoufale hledat nabíječku. Ale den vysoké zátěže je tu běžná norma, dva dny nejsou nic nedosažitelného. Navíc je tu rychlé dobíjení, půl hodina znamená nabití na skoro tři čtvrtiny kapacity.

Na čem se vůbec nešetřilo, je fotoaparát. Ten má sice oproti modelům S6, které nám celkově Galaxy A5 (2016) tolik připomíná, nižší rozlišení 13 megapixelů, ale vůbec to nevadí. Fotí totiž podobně dobře, možná k nerozeznání dobře. V cenové kategorii smartphonů kolem deseti tisíc korun je letošní Galaxy A5 kandidát na nejlepší fotomobil. Foťák těží i z toho, že má optickou stabilizaci obrazu a světelnost objektivu je také velmi dobrá – f/1.9. I čelní foťák má stejně dobrý objektiv, má rozlišení 5 megapixelů a dovede pořizovat opravdu povedené selfie snímky.

Samsung samozřejmě i u letošního Galaxy A5 spoléhá na své uživatelské prostředí TouchWiz, které je pro mnohé uživatele určitou známou jistotou a které se podařilo dobře odladit.

Samsung Galaxy A5 (2016) je skvělou ukázkou modelu střední třídy. Za 10 995 korun, za které jej pořídíte v našem e-shopu, určitě stojí. Není to nejlevnější smartphone dané kategorie, ale nabízí některé prémiové funkce a i zpracováním míří o třídu výš.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek AirPods za 75 korun měsíčně? U O2 ano! 
Nahoru