Zámek bez klíče se otvírá jako luxusní mobily

Tak tato drobnost se nám moc líbí. Zámek bez klíče, který otevřeme kdykoliv a kdekoliv. Místo klíče používá senzor otisků prstů. A smartphone? S ním si také rozumí.

Zámek se jmenuje Tapp a firma právě dokončuje vývoj. A jak je dnes obvyklé, už vybírá v předprodeji peníze od prvních zákazníků. Za drobnou slevu si můžete zámek koupit i vy, stačí se připojit k běžící kampani na portálu Indiegogo. Mimochodem, kampaň je velmi úspěšná, dlouho před koncem už vybrala čtyřnásobek požadované částky.

Tapp existuje ve dvou verzích, odlehčené Tapp Lite a větší Tapp. V obou případech to jsou klasické visací zámky, které lze použít na kufry nebo třeba na skříňky ve fitku nebo na plovárně. Ale můžete ho mít i na chatě nebo kdekoliv venku, zámek je voděodolný.

Místo dírky na klíč nebo číselného kódu je zde snímač otisků prstů od renomovaného švédského výrobce. Zámek je podle tvůrců masivní a měl by odolat běžným technikám násilného otevření. A když už se o to někdo pokusí, tak integrovaný alarm začne pískat. Ale je jasné, že kdo se přes zámek bude chtít dostat a nebude rušený, tak se mu to povede. Nepřekonatelný zámek ještě nikdo nevymyslel.

Minimálně proti planžetě ale Tapp odolný je. Planžetu není kam strčit. Zámek si pamatuje 200 otisků prstů, takže ho můžete otevřít nejen sami, ale třeba i vaši rodinní příslušníci, kamarádi, nebo kolegové v práci. Otisky se ukládají přes smartphone, s kterým zámek komunikuje přes Bluetooth. Přes smartphone pak lze zámek otevřít i bez snímáni otisku prstu.

Podle výrobce vydrží baterie v zámku od půl roku v modelu Lite do tří let ve velkém Tappu. Zámky pak lze dobíjet a velký Tapp pak dokonce může posloužit jako nouzový zdroj energie pro váš smartphone. Má proto konektor na spodní straně.

Jako smartphony můžete použít cokoliv s Bluetooth 4.0 a s novějšími (ale nikoliv nutně nejnovějšími) verzemi operačních systémů Android, iOS nebo i mobilních Windows. Cena je rozumná, v předprodeji stojí oba modely skoro stejně, v přepočtu zhruba 1 250 korun plus poštovné. Běžná cena pak bude asi o 15 procent vyšší. Výroba začne v dubnu, zákazníci dostanou menší model koncem léta, větší pak na podzim.

Na závěr jedno upozornění. Zámek samozřejmě lze použít i na kufr, když někam letíte, ale tady pozor, můžete mít problémy. Pokud třeba poletíte do USA, tak zámek musí mít funkci, aby ho úřady mohly otevřít. A to zatím u Tappu není možné.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Smartphony Google Pixel dobývají český trh. Jen u O2 k nim zákazníci dostanou tarif O2 TV HBO a Sport na 6 měsíců zdarma
Nahoru